Header image  
Autotypes: SUV/4x4  
line decor
 
line decor
   
 

SUV/4x4

 
 

Een Sports Utility Vehicule om het op zijn Engels te zeggen is een soort 4x4, maar dan eigenlijk uitsluitend bedoeld voor gebruik op de weg. De fabrikanten zeggen wel dat dit type voertuig ook geëigend is voor offroad gebruik, maar bandenkeuze en grondspeling gaan vaak niet voldoende zijn. Dit type voertuig is enorm populair bij de massa, omwille van zijn groot volume, (bedrieglijk) veiligheidsgevoel en zicht rondom. Daarnaast heb je ook SUV met het uiterlijk van een 4x4 maar met gewone voor-of achterwielaandrijving. We kunnen hier heel gedetailleerd op ingaan, maar dit is meer geëigend voor de vakliteratuur, waar ik u ook enige links naar zal geven.

 

Het is een feit dat u in dit type voertuig meer overzicht over het verkeer rondom u heeft. Feit is wel dat dit soort voertuigen een hoger zwaartepunt heeft en dat ze bij gebruik tegen de limiet een grotere kans op kantelen hebben. De gevolgen hiervan gaan door de zwaardere massa van het voertuig en de hoogte ook groter zijn. Het veiligheidsgevoel op zich is hoog, maar bij een gebeurlijk ongeval kunnen de gevolgen voor de inzittenden en de andere betrokken partij desastreus zijn, vooral door de grotere en hoger geplaatste massa van het voertuig.

Wat betreft voordelen, zal u qua bagageruimte en comfort niet te klagen hebben. Dit is op een zeer hoog en praktisch niveau ontwikkeld. Dit is dan ook de grootste aankooptroef van dit type voertuigen. De keuzemogelijkheden zijn eveneens zeer uitgebreid daar de fabrikanten op zeer snelle wijze hebben ingespeeld op de populariteit van deze voertuigen. Hierdoor zijn dus ook koopjes te doen, vooral in de periode rond de periodieke autosalons.  De kostprijs ligt ongeveer een 10-20% hoger dan een gemiddelde sedan familiewagen. Probeer ook zo goed mogelijk de verschillende uitrustingniveaus tegenover mekaar af te wegen. Het is vaak goedkoper om een ‘duurder’ uitrustingsniveau te kiezen, dan een lager met extra opties.

 

Wat betreft de nadelen, wil ik vooral op het valse veiligheidsgevoel wijzen, naar de grotere impact op uzelf en andere partijen bij een mogelijke botsing. En vergeet ook het hogere brandstofgebruik en de stijgende fiscaliteit naar dit soort voertuigen, vooral dan in België.

Dit type voertuig heeft veelvuldige voordelen aan toch wel wat nadelen gekoppeld. U dient dit goed tegen mekaar af te wegen en via surfen te trachten een goed beeld te verkrijgen van de verschillende mogelijkheden bij de fabrikanten. Vergeet echter niet dat met grote waarschijnlijkheid de SUV in de toekomst zwaarder fiscaal aangepakt gaat worden. De aankomende CO2-taks in combinatie met een hoger verbruik, zal wellicht negatief uitpakken voor dit type. Indien u de (stijgende financiële)nadelen er voor lief bijneemt, dan kan dit voertuig u bij doordacht gebruik veel plezier en functionaliteit bieden. U zult met hoge waarschijnlijkheid nooit tekort aan bagageruimte hebben.