Header image  
Veiligheid thuis  
line decor
 
line decor

 

 

Baby-Walz: Veiligheid: 120x600  

 
 

Kinderen van 0 tot 6 maanden

 
 

De omgeving van zeer kleine kinderen is relatief makkelijk veilig en controleerbaar te maken. In tegenstelling tot oudere kinderen hebben deze een gelimiteerde mobiliteit en vaardigheid. Kinderen verwerven echter in snel tempo nieuwe vaardigheden. Junior gaat aldus senior zeer snel kunnen verschalken, waardoor zowel ouders als grootouders snel moeten evalueren welk gevaren nieuwe vaardigheden kunnen inhouden. Gedurende deze eerste maanden kunnen de kinderen leren rollen en rechtopzitten. Het is vooral belangrijk om de wieg veilig te maken. Het matrasje moet goed blijven zitten in de wieg/bed, het kind mag zeker niet in de mogelijkheid zijn om ergens tussen te raken (spijlen bed, kussen,...) en daardoor moeten losse materialen zoals kussens zeker vermeden worden.

 

Het kind slaapt best in brandvertragend beddegoed en de ouders moeten ten alle koste de wasaanwijzing van de fabrikant volgen, ten einde de eigenschappen van het materiaal veilig te stellen. Indien het kind in een wieg of ledikant ligt, moet de afstand tussen spijlen voldoende klein zijn, zodanig dat het kind NIET met zijn hoofdje gekneld kan komen zitten.

Het verzorgingskussen van het kind MOET veiligheidsverhogingen hebben, zodanig dat het kind tijdens het verzorgen niet van het kussen kan rollen. Desondanks moet men ten alle tijde bij het kind blijven indien het op het verzorgingskussen ligt.

 

De temperatuur van het badwater dient ten alle tijden goed zijn, alvorens het kind in het badje te leggen. Dit kan best met een thermometer gebeuren. Het is ook mogelijk om het met de hand te doen, maar in feite niet aan te raden, daar de temperatuurgevoeligheid van een volwassene veel lager is dan bij een kind. NOOIT warm water laten bijlopen indien het kind in het badje zit en NOOIT het kind alleen achter laten in het badje, het zou niet het eerste kindje zijn dat verdrinkt in een waterlaagje van amper 5-6 cm hoog.