Header image  
Veiligheid: Jetlag voorkomen en fit uit een vliegtuig stappen  
line decor
 
line decor
   
 

Jetlag voorkomen en fit uit een vliegtuig stappen

 

 

 

Een jetlag kan uw bioritme serieus verstoren. U ontwaakt in één tijdszone en binnen de tijdspanne van een paar uur komt u terecht in een totaal ander ritme, waardoor uw biologische klok volstrekt van slag is. Door het vliegen door tijdzones raakt het levensritme van onze biologische klok in de war.

Jetlags ontstaan vooral bij vliegtuigreizen naar het oosten, waarbij er meer dan drie tijdszones worden overschreden. Hierdoor kan men last krijgen van concentratieproblemen, geheugenverlies en desoriëntatie. Door goed uitgerust aan een lange reis te beginnen, kan men al veel problemen vermijden. Men raadt aan om reeds in de week voor het vertrek vroeger naar bed te gaan. Door op een viertal dagen tijd elke dag een halfuurtje eerder te gaan slapen en eerder op te staan, kunnen we de schok op onze biologische klok verminderen en jetlageffecten beperken.

Probeer aan boord voldoende gehydrateerd te blijven, door veel water te drinken. Vermijd de consumptie van alcohol en koffie, wordt deshydratatie in de hand gewerkt en dit vermeerdert ook de kans op jetlag. Doe ook wat eenvoudige lichaamsoefeningen om enerzijds fit(ter) uit het vliegtuig te stappen en jetlag te vermijden.

 

Fit uit een vliegtuig stappen.

Soms ondernemen mensen lange vliegtuigreizen. Toch is lang stilzitten niet echt bevorderlijk voor de gezondheid, vooral omdat er daardoor tromboses (bloedstolsels) kunnen ontstaan, met alle negatieve gevolgen van dien. Niet iedereen kan in businessclass reizen, waar er meer voetruimte is, maar toch zijn er bepaalde oefeningen om ook in economyclass fit uit een vliegtuig te stappen. Enige oefeningen:

*) Gebruik best geen slaapmiddelen om tijdens de lange vlucht gewoon te slapen. De kans op een trombose in een semi-zittende positie blijft hoog, ook wanneer men slaapt.

*) Draai met uw enkels: Hou uw voeten van de grond en beweeg deze in een circel. Draai de ene voet volgens de richting van de klok en de andere tegen de klok in.

*) Krul uw tenen omhoog en strek ze terug. Doe dit een tiental keren. Kantel daarna uw hielen omhoog, waarbij u uw tenen op de grond houdt. Doe dit ook een tiental keren.

*) Hef één knie op en hou deze tegen met uw hand. Hiermee gaat u uw beenspieren opspannen. Herhaal met de andere knie.

*) Bal uw vuisten en leg deze op de leuning van uw stoel. Breng daarna de gebalde vuist naar uw shouder, waarbij u uw biceps voelt aanspannen. Herhaal deze beweging ook maar in omgekeerde richting, waarbij u uw triceps voelt aanspannen. Herhaal voor de andere arm.

*) Rol uw schouders naar voren en trek ze omhoog. Daarna beweegt u ze zover mogelijk naar achteren.  Doe dit in één vloeiende beweging en herhaal een tiental keren.

*) Ontspan u en laat uw hoofd zakken naar uw rechterschouder. Herhaal voor de rechterschouder. Op het dichtste punt bij uw schouder, wat nog aangenaam is, houdt u uw hoofd een drietal seconden stil. Herhaal voor beide richtingen een drietal keren.

*) Strek uw rug een aantal keren, zoals de meeste mensen ’s morgens bij het ontwaken doen. Herhaal dit een vijftal keren.

Zie ook onze pagina over 'Vliegtuigkwaaltjes' en 'Betalen in het buitenland'.