Header image  
Wagen winterklaar  
line decor
 
line decor
   
 

Wagen winterklaar

 
 

 

Hoe kunnen we onze wagens het best voorbereiden op de winter? Op deze pagina gaan we enige tips geven hoe we het best ongeschonden met onze wagens door de winter geraken.

Winterbanden zijn een goede onmiskenbaar voordeel tijdens de koude winterperiode. Op het moment van het opstellen van deze pagina zijn ze nog niet verplicht in België, maar in het buitenland geldt de verplichting wel al, bijvoorbeeld in Duitsland. De remafstand op een glad wegdek is een pak korter dan met een zomerband. Probleem met zomerbanden en koude(re) temperaturen is dat deze harder worden en op die manier minder goed hechten aan de ondergrond. Met name krachten overbrengen (tractie, remmen) aan de ondergrond zal minder goed gebeuren. De remweg is bijvoorbeeld een stuk langer hierdoor.

Men raadt bij het gebruik van winterbanden enkele zaken aan:

*) Monteer ze op alle vier wielen (niet enkel de voorste wielen, zoals sommige mensen doen).
*) Hou een minimum profieldiepte-grens van 4 mm aan bij winterbanden.
*) Gebruik de winterbanden enkel tijdens de koude wintermaanden (ze slijten veel sneller bij warmere temperaturen) en vervang ze na maximaal vier winterseizoenen.

 

Verdere tips om de winterperiode goed door te komen zijn:

*) Ga voor een winteronderhoud bij de dealer en dit best vooraleer de winter intreedt natuurlijk. Hierbij worden alle kritische onderdelen, vloeistoffen en afstellingen nagekeken vooraleer de winter kan toeslaan.

*) Vervang uw ruitenwissers regelmatig. Wanneer u strepen opmerkt bij het wissen, is de ruitenwisser versleten. Tijdens de wintermaanden zult u de ruitenwissers veelvuldig nodig gaan hebben, dus let hierop.

*) Zorg voor een goede winterkit: Ijskrabber, ruitenontdooier en sproeivloeistof horen hier onder andere bij. Daarnaast kunt u ook best een goed slotontdooispray bijvoegen. Ook een dekentje om over de ruit te leggen, wanneer de auto buitenstaat bij vriestemperaturen, gaat u goed van pas komen, wegens geen dichtgevroren ruit ’s morgens meer.

*) Reinig de ruiten geregeld met ruitenreiniger en gebruik uw airco om de ruiten te ontdampen ( en ook dampvrij te houden) aan de binnenzijde.

*) Bij harde vriestemperaturen kunt u best de auto immobiliseren met behulp van de versnelling in plaats van de handrem. Deze kan immers vastvriezen met alle gevolgen van dien.

*) Laat de wagen bij het opstarten eerst een tiental seconden in zijn vrij stationair draaien, zodat de olie van de versnellingsbak zich goed verspreidt.

Lees ook onze pagina’s over ‘Veiligheid in de auto onderweg ‘.