Header image  
Veiligheid bij verstikking  
line decor
 
line decor
   
 

Verstikking en het Heimlich-manouevre

 
 

Het Heimlichmanoeuver is een methode om een blokkade van de luchtwegen te verhelpen en zo verstikking te voorkomen. Het is genoemd naar Henry Heimlich, die de methode als eerste beschreef in 1974. Wanneer men geconfronteerd wordt met een persoon die verstikt, heeft men een beperkte tijd om deze te helpen.

Even snel naar de dokter lopen, is er dan niet bij en vandaar dat ieder deze methode eigenlijk zou moeten kennen. Ook bij kinderen is het vaak snel gebeurt en alhoewel de verstikking in 90% van de gevallen via hoesten kan opgelost worden, moet er bij die resterende 10% snel door de omgeving worden gereageerd.

De symptomen van mogelijke verstikking

  • Hoesten en kokhalzen.
  • Gierende inademing of onmogelijke inademing: acute ademnood.
  • Angst + paniek.
  • Nadien paarsblauw oplopen van gezichtskleur.
  • Bewustzijnsverlies.

 

De uitvoering

Beoordeel eerst de ernst van de situatie. Niet iedereen die zich verslikt is in acute ademnood. Zolang ze kunnen hevig hoesten, spreken of ademen is er geen urgentie.

  • Probeer eerst de voedselbol te verwijderen door tussen de schouderbladen te kloppen.
  • Kijk eens in de mond of men geen voedselbol (of kunstgebit) ziet zitten dat men dan met 2 vingers probeert uit te halen.
  • Lukt dit niet, dan voert men de Heimlich handgreep of het Heimlich manoeuver uit.

Heimlich-manoeuver

De hulpverlener laat hierbij het slachtoffer staan of op een stoel zitten, gaat achter het slachtoffer staan, slaat beide armen om het slachtoffer en balt één hand tot een vuist. Vervolgens wordt de vuist halverwege tussen de navel en het begin van het borstbeen geplaatst. De hulpverlener pakt de eigen vuist met de andere hand beet en drukt krachtig en snel de vuist in de buik en licht omhoog. De plotselinge samendrukking van de buik zal de lucht uit de longen van het slachtoffer drukken en zo de blokkade mogelijk uit de luchtpijp verwijderen. Herhaal deze handeling 6 tot 10 maal, totdat de voedselprop losraakt.

Indien het slachtoffer buiten bewustzijn is, wordt het slachtoffer op de rug neergelegd, het hoofd zijdelings gedraaid en de muis van één hand op hetzelfde punt als hierboven genoemd is, geplaatst. De hulpverlener drukt vervolgens krachtig en snel de hand in de buik en omhoog in de richting van het borstbeen. Verwijder eventuele objecten en slijm uit de mond van het slachtoffer.

 

Waarschuwing!

Het Heimlich manoeuver is niet geschikt voor baby's. Klop hen liever op de rug tussen de schouderbladen. Het helpt om het slachtoffer hierbij voorover te laten bukken of 'over de knie' te leggen. Kleine kinderen kan men ook onderste boven houden en op de rug kloppen.

Zelfs wanneer de Heimlichmanoeuver correct wordt toegepast kan het slachtoffer verwond worden, er bestaat met name kans op inwendig letsel. Consulteer dus altijd, na het toepassen ervan, een arts.

Nogmaals, het Heimlichmanoeuver moet nooit worden toegepast op slachtoffers die nog kunnen hoesten, ademen of spreken.