Header image  
Steken en beten op vakantie  
line decor
 
line decor
   
 

Steken en beten op vakantie

 
 

Voor beten, of het nu thuis gebeurd of op vakantie, geldt steeds dat elke wonde goed ontsmet moet worden. Ook moet men in de tropen opletten om op blote voeten rond te lopen omdat via de voetzolen bepaalde parasieten het lichaam kunnen binnendringen. De beten worden het vaakst veroorzaakt door enerzijds muggen en anderzijds teken. We gaan deze twee insecten en de mogelijke maatregelen die u ertegen kunt treffen, op deze pagina doornemen. Bij de minste twijfel over de mogelijke veroorzaker van de beet en mogelijke onbekende symptomen, kunt u zich best tot een plaatselijke arts wenden. U kunt dit best via uw plaatselijke gids of hotelarrangement regelen.

 

Muggen:

Muggen kunnen in bepaalde (tropische) streken malaria ziektes overbrengen, gaan vaak steken tussen zonsondergang en zonsopgang. Muggen die gele koorts, dengue en chikungunya overbrengen gaan dan weer overdag steken. In landen waar deze ziektes voorkomen, moet men zich dus voortdurend beschermen. De nachten en avonden moeten doorgebracht worden in kamers waar de verluchtingsgaten en/of vensters afgedicht zijn met gaas. Bij een niet-afgeschermde ruimte moet u altijd onder een goed sluitend muskietennet slapen! Ook uw kinderen moeten goed beschermd worden. De weig en relaxstoel van de baby moeten onder een muskietennet geplaatst worden. Was uw baby ook steeds onder een muskietennet.  Zo’n net kan best geïmpregneerd zijn met een insecticide, maar dan moet u er wel opletten dat het kind het net niet kan vastgrijpen en in zijn mondje steken. Zelf draagt u ’s avonds best licht gekleurde kleding, die zoveel mogelijk uw ledematen bedekt. Op de bovenkleding en op enkel-of armbanden kunt u insecticide gebruiken.

Alle niet-bedekte delen van de huid moeten regelmatig ingesmeerd worden met een insectenwerend middel. U kunt deze best voldoende aanschaffen bij uw plaatselijk apotheek, alvorens op reis te vertrekken. Middeltjes gebaseerd op plantaardige stoffen zijn maar zeer kort werkzaam en moeten dus regelmatig opnieuw aangebracht worden. Vermijd om deze producten overdadig in te smeren en vermijd contact met mond, lippen en ogen. Indien u wonden, eczeemplekken of zonnebrand heeft, moet u op deze plaatsen extra opletten! Kinderen en zwangere vrouwen moeten opletten met insectenwerende producten gemaakt met deet. Het is best om zich hiervoor door de arts of plaatselijke apotheek te laten informeren en op basis van hun adviezen een goed middel te kiezen.

 

Teken:

Tekenbeten zijn op zich niet gevaarlijk, maar deze insecten kunnen wel besmettelijke ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Men kan best preventief optreden, door deze tekenbeten te vermijden. Bij een wandeling kunt u best hoog gras vermijden en op de paden blijven. Draag kleding met lange mouwen, hoge schoenen. Ook een hoofddeksel is nuttig. Probeer uw broekspijpen in uw sokken te steken. Weeral is lichtgekleurde kledij nuttig, omdat men hierdoor de teken makkelijk kan opmerken. Na een natuurwandeling moet men zichzelf of met behulp van zijn partner het lichaam goed onderzoeken op eventuele teken. Kijk vooral n aar de grote lichaamsplooien en de behaarde zones. Dit kan men best minstens tweemaal per dag ondernemen, wanneer men zich in een (teken)gevaarlijke zone bevindt. Bij ontdekking van een tekenbeet, moet men de teek zo snel mogelijk verwijderen. Indien dit binnen de twaalf uur kan verwijderd worden, is de kans op een mogelijke besmetting minimaal. Hiervoor moet men natuurlijk een tekentangetje bijhebben (zie onze pagina over ‘reisapotheek’). Neem de teek hiervoor zo dicht mogelijk bij de huid vast en verwijder hem met één langzame trekbeweging van de huid. Daarna moet de plaats van de tekenbeet goed ontsmet worden en moet men ook de datum van de beet goed noteren. Mocht er immers één of andere besmetting gebeurd zijn, gaan de symptomen hiervan zich pas weken na datum manifesteren. Een arts moet zondermeer gecontacteerd worden, indien er resten van de teek zijn achtergebleven of indien u last krijgt van rode vlekken, hoofdpijn en pijn aan de ledematen. Zwangere vrouwen nemen best helemaal géén risico en wenden zich voor de verwijdering van de teek best onmiddellijk tot een arts!

Zie ook onze pagina over 'parasieten' en 'Ongedierte binnenshuis'.