Header image  
Veiligheid en geschikt speelgoed  
line decor
 
line decor

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Speelgoed en geschenken

 
 

Sinds jaar en dag zijn kleinkinderen de oogappels van hun grootouders. Opa en oma zien niets liever dan dat hun kleinkinderen gelukkig zijn. Door liefde en wederzijds respect gaan deze twee generaties een unieke relatie aan. Kleinkinderen zoeken vaak oa advies, liefde, geborgenheid en natuurlijk ook materiële dingetjes, zoals speelgoed bij opa en oma. Grootouders gaan hier maar al te graag op in en doen niets liever in de mate van het mogelijke hun kleinkinderen in de watten te leggen. Maar er zijn wel enige zaken die men goed voor ogen moet houden, enerzijds qua veiligheid en anderzijds qua ontwikkeling van kleinkinds karakter.

Door zonder beperking steeds in te gaan op de grillen van een kind, gaat dit op de duur alles als vanzelfsprekend aanzien en dit kan nefaste gevolgen hebben voor hun karakter. Denken we maar aan de scenes tussen een ouder en diens verwend kind op de speelgoedafdeling tot groot ongenoegen van zowel ouders als omstaanders. Ook opa en oma kunnen hierin hun rol ten positieve of negatieve spelen.

 

Zoals gesteld zijn er dus enkele eenvoudige richtlijnen bij het kiezen van speelgoed:

1) Aandacht voor veiligheid:

Het allereerste criteria bij de keuze van een bepaald speelgoed of geschenk, is de veiligheid ervan. Elke speelgoedfabrikant gaat zijn speelgoed voor een bepaalde leeftijdscategorie  ontwerpen en dit dan ook aanduiden op de doos. De reden hiervoor is heel simpel; men wil immers dat het kind mentaal en lichamelijk voldoende ontwikkeld is voor het gekozen speelgoed, maar vooral dat het gekozen speelgoed ook veilig is voor het kind. Speelgoed met kleine onderdeeltjes is bijvoorbeeld gevaarlijk voor kinderen onder de drie a vier jaar oud, omdat ze een gevaar op verstikking inhouden. Dit komt door de natuurlijke neiging van de kleuters om zaken in het mondje te steken.

Naast de aanbevelingen van de fabriek of de verkoper in de speelgoedwinkel, is het ook belangrijk om te weten wat de leeftijdsgebonden beperkingen en het temperament wanneer u een bepaald speelgoed op oog heeft. Het doel van speelgoed is om de creativiteit of fantasie te stimuleren , maar het mag zeker niet te moeilijk zijn voor het kind op zijn huidige leeftijd, want wordt het gewoon linksgelaten. Weggegooid geld aldus. Bij twijfel, vraag het gewoon aan de ouders (jouw kinderen), alvorens een ‘speciaal’ speelgoedje op de kop te tikken.

 

2) Opgroeiende kinderen en veranderende wenslijstjes

Wanneer kleinkinderen groter worden, gaat hun wenspatroon ook meer van speelgoed richting kleding, muziek, videospelletjes of andere geschenken evalueren. Voor het kleinkind vertegenwoordigen deze dingen de hemel op aarde, maar zien de ouders het vanuit het standpunt van de opvoeding van hun kinderen toch helemaal anders.

Ouders zijn (terecht) heel voorzichtig met betrekking tot videospelletjes, omdat sommige gewelddadig zijn en onaangepast gedrag lijken aan te moedigen. Hetzelfde geldt voor muziek, met liedjes over sexualiteit, geweld,… Vaak voor een volwassene al aanstootgevend, laat staan voor een kind van rond de 10 jaar.  Kleding situeert zich ook in dit kader. Kinderen willen graag kleding dragen of kopen, die op het eerste zicht niet geschikt is voor die leeftijd. Zeker in hun tienerjaren willen pubers shockeren terwijl ma en pa dit toch helemaal anders zien. Het is dan als grootouders opletten om niet tussen twee vuren te komen.

3) Compromissen tussen generaties sluiten:

Er zijn verschillende oplossingen voor de grootouders om geschikte geschenken te kopen, zonder dat er tegen de wensen van de ouders wordt ingegaan. Één manier is om samen met de ouders te gaan shoppen en op het moment zelf hun mening te vragen. Hierdoor kunnen ze suggesties geven en hun regels stellen. Een andere methode is bijvoorbeeld een geschenkbon te kopen en het kind samen met zijn ouders iets te laten kopen. Of vraag gewoon een lijstje aan de kleinkinderen en leg het voor aan hun ouders. Het is dan wel snel duidelijk wat wel of niet mag. Dialoog tussen kleinkinderen, ouders en grootouders is in dit alles essentieel. Veiligheid bij iedere keuze die voor het kind gemaakt wordt, is essentieel!!! Lees ook onze pagina over 'Spelen' en 'Veilig omspringen met batterijen'.