Header image  
Veiligheid: Slapen  
line decor
 
line decor
   
 

Slapen

 
 

Ouders en grootouders hebben al eeuwenlang gezorgd voor de veiligheid van hun kinderen en kleinkinderen tijdens het slapen. De ontwikkelingen en wetenschap op vlak van het slapen staat echter niet stil en daarom is het ook voor de grootouders en ouders belangrijk om up to date te blijven wat betreft de laatste ontwikkelingen rond het slaapgedrag van kinderen. We gaan deze dan ook bespreken in de volgende onderwerpen:

1) Op de rug slapen

Gedurende decennia werden ouders aangespoord om hun baby’s op de buik slapen te leggen. Onderzoek heeft nu evenwel aangetoond dat dit een onveilige methode is en de experts raden aan om kinderen op de rug te leggen om wiegendood te voorkomen. Baby’s dienen in de wieg steeds op hun rugje gelegd te worden, zelfs als ze oud genoeg zijn om heen en weer te rollen. Ze hoeven evenwel  niet geherpositioneerd te worden als ze in staat zijn om van hun rug op hun buikje te rollen en vice versa.

2) Veilig bed en beddengoed

Zachte dekens, dekbedden en kussens zien er wel heel aangenaam uit, maar in feite zijn ze gevaarlijk voor baby’s door het directe gevaar voor verstikking en wiegendood. De beste en veiligste manier om een wiegje op te maken is met geschikte en aangepaste lakens en dekentjes. Gebruik nooit beddengoed voor een grotere maat van bed of wieg dan datgene waar u kind of kleinkind in ligt. Experten raden dan ook aan om de lakens en dekentjes tot halverwege de wieg te leggen en goed onder de matras vast te stoppen. Door de baby met zijn voeten en beentjes onder de lakens te leggen en deze goed vast te stoppen onder de matras, wordt er vermeden dat deze onder de lakentjes kan kruipen en alzo mogelijk verstikken. Een andere methode is om helemaal geen lakentjes en dekens te gebruiken, maar de baby bijvoorbeeld in een speciaal ‘slaapzakje’ te leggen. Dit zijn van die slaapzakken die als het ware als een soort trui aangetrokken worden en met een ritssluiting dichtgemaakt worden. Op die manier is beddengoed, behalve onderlakens eigenlijk overbodig.

 

3) ‘Koel’ slapen

De vorige generaties meende dat een baby lekker warm moest ingeduffeld zijn om goed te kunnen slapen. Het is nu evenwel algemeen geweten dat oververhitting een risicofactor op wiegendood is. Hierdoor worden ouders, grootouders en zorgverleners nu aangeraden om kinderen in matig warme kamers te slapen te leggen, maar zeker met tropische temperaturen.
Daarnaast is het ook aan te raden om in het geval van baby’s zeker géén mutsjes of andere hoofdkleding aan te doen tijdens het slapen, omdat deze het natuurlijke vermogen van een baby om zich af te koelen hinderen. De meeste experts raden eveneens aan om kinderen licht gekleed slapen te leggen. Een tip hierbij is om het kind in vergelijking met een volwassenen  met slechts één extra kledinglaag slapen te leggen. Dus als bijvoorbeeld opa en oma comfortabel kunnen slapen met een pyjama dan mag het kind met een pyjama en een onderlijfje slapen gelegd te worden.

4) Een bed delen

Alhoewel er sommige families zijn die hun baby’tjes gewoon met zich mee in bed slapen leggen, wordt deze handeling door experts ten stelligste afgeraden. Studies hebben aangetoond dat het slapen van een baby in een bed van een volwassene het risico op wiegendood en tevens het risico op een val uit het bad verhoogd. Baby’s dus in een eigen wiegje en volwassenen in hun bed.

 

5) Oudere kinderen

Wanneer we aan veiligheid met betrekking tot slapen denken, hebben we vooral baby’s en het risico op wiegendood in het achterhoofd. Alhoewel de slaapgelegenheid van baby’s nauwgezet moet gekozen worden, zijn er voor oudere kinderen ook risico’s. Kinderen die op vreemde plaats slapen, bijvoorbeeld op visite bij opa en oma, zijn vaak rustelozer dan thuis en vertonen een grotere neiging tot woelen en als gevolg hiervan, uit bed vallen. Een bedrandbeschermer kan hier van hulp zijn. Het wordt ook aangeraden om een klein nachtlampje te laten branden, zodanig dat de kleinkinderen op visite makkelijk hun weg kunnen vinden een vreemde omgeving. Veiligheidhekjes bij trappen zijn dan ook een must, zodat kinderen ’s nachts niet van de trap struikelen en vallen.

6) Slaapverhaaltjes en kussengevechten

Visite aan de grootouders moet fijn en gezellig zijn. De huisregels zijn allicht wat minder streng en kinderen mogen hun kleinkinderen best verwennen. De tijd die kleinkinderen met opa en oma doorbrengen dient om herinneringen te creëren en een band te scheppen. Ouders weten dit ook en afwijkingen op de normale huisregels wordt dan ook oogluikend toegestaan. Kussengevechten en springen op het bed mag dus.... bij opa en oma!

Ik verwijs ook graag naar de pagina over nachtmerries, voor meer informatie hierover.