Header image  
Schildersziekte vermijden  
line decor
 
line decor
   
 

Schildersziekte vermijden

 

 

 

Als grootouders en ouders hebben we graag ons huis in een nieuw likje verf. Maar toch moeten we ook opletten bij deze op het eerste zicht onschadelijke en nuttige handeling. Zeker bij kleine kinderen kunnen chemicaliën, en in dit geval de oplosmiddelen in verf, sneller aanleiding geven tot problemen. Bij volwassenen duurt het wat langer, maar het is best om de blootstelling aan oplosmiddelen en andere giftige dampen zoveel mogelijk te beperken.

Wat is nu eigenlijk de aanleiding tot de schildersziekte? In verf zitten oplosmiddelen die zorgen dat de verf niet uithard in de pot. Verf en oplosmiddelen gaan dus hand in hand. Zelfs in verf op waterbasis zitten oplosmiddelen, zij het wel in mindere mate. Het inademen van deze oplosmiddelen kan aanleiding geven tot een soort ‘dronken’ gevoel.

Schildersziekte is een ziekte die voorkomt bij mensen die vaak en veelvuldig zijn blootgesteld aan vluchtige (giftige) stoffen zoals lijm, schoonmaakmiddelen en oplosmiddelen. Deze stoffen kunnen zowel via inademing als via huidcontact in het lichaam raken. De verschijnselen uiten zich onder de vorm van hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen. In eerste instantie zullen deze klachten verdwijnen wanneer men stopt met het werken met deze dampen, maar bij langdurige blootstelling kunnen heel ernstige medische problemen ontstaan.

 

Deze problemen uiten zich op zowel psychisch als lichamelijk vlak. De patiënt zal kortademig worden. Er kunnen pijn op de borstkas optreden en (ernstige) maagpijn ontstaan. De in eerste instantie lichte hoofdpijn zal op bepaald ogenblik overgaan naar een zware hoofdpijn. Bij langdurige en frequente blootstelling zal men minder goed kunnen slapen, men kan depressief worden. Op lange termijn zullen de giftige dampen aanleiding kunnen geven tot hersenbeschadiging en dementie.

De schildersziekte bestaat uit het bestrijden van de symptomen. Men moet proberen de blootstelling aan de oorzaak, met name de giftige dampen, te vermijden. Als er immers éénmaal schade is opgetreden aan de hersenen, is dit ongeneesbaar. Door het bestrijden van de symptomen kan men wel zorgen dat het leefbaar blijft.

Tips om deze ziekte te vermijden:

*) Zorg voor een goede ventilatie
*) Zorg voor beschermende kleding
*) Zorg voor een ademmasker/mondkapje met de geschikte dampfilter. Informeer u goed in de doe het zelf zaak!
*) Zwangere vrouwen moeten kost wat kost giftige dampen vermijden!
*) Opteer best voor verf op waterbasis in plaats van latexverf. Vergeet evenwel niet dat ook verf op waterbasis oplosmiddelen bevat, zij het in mindere mate.

Lees ook onze pagina over 'Kleurentherapie'.