Header image  
Veilig paardrijden  
line decor
 
line decor
   
 

Veilig paardrijden

 
 

Paardrijden is een sport waarbij evenwicht, techniek, kalmte, discipline, controle en beheersing over paard en lichaam essentieel zijn. Kinderen en volwassenen kiezen vaak voor deze sport omwille van de unieke ervaring die de relatie met een paard biedt. Tijdens de eerste lessen is het vooral belangrijk aan het wederzijds vertrouwen tussen paard en ruiter te werken. Eens er een goede zitbalans verworven is, kan men andere behendigheden zoals wenden, stoppen, drijven en cirkel rijden aanleren. Daarna volgen de draf of zelfs de galop. Dit zijn allemaal zaken die in verenigingsverband trapsgewijs met een instructeur aangeleerd worden. Enkel op deze manier kunt u er zeker van zijn dat het kind op een veilige en efficiënte wijze leert paardrijden.

 

Kinderen zijn enorm aangesproken door paarden en willen vaak maar al te graag met deze, in hun ogen gigantische, dieren omgaan. Toch is het zeer belangrijk om het paardrijden binnen een vereniging aan te leren en om van daaruit de verdere stappen te plannen. Er zijn verschillende paardenrassen en voor mensen met voldoende stalmogelijkheden is het essentieel de juiste keuze te maken van het soort paard voor hun kind of zichzelf. Als leken is het niet eenvoudig om een geschikt paard te vinden, omdat de keuze zo groot is en vaak de persoonlijk ervaring beperkt. Daarom kan men vanuit de vereniging met de juiste richtlijnen en tips een goede keuze maken.

Het is belangrijk om als mens de wereld vanuit de ogen van het paard te bekijken en zich hiernaar gepast te gedragen:

Een paard kan wel niet praten, maar het gebruikt zijn lichaam om met andere paarden en zelfs mensen te communiceren. Aan de positie van het hoofd, de benen, de staart, de stand van de oren en de uitdrukking van mond en ogen, kan men een heel pak dingen over de lichaamstaal van het paard leren. Maar dit heeft natuurlijk tijd en ervaring nodig.

Mensen zouden zoveel mogelijk naar paarden moeten kijken, om hun gedrag beter te begrijpen en te interpreteren vanuit hun lichaamstaal. Let wel, net zoals bij de mensen, is ieder paard een uniek individu met een uniek karakter en temperament.  Als men naar een paard toestapt, is het belangrijk om de stem te gebruiken, zodanig dat het paard zich niet verschrikt. Loop ook nooit achter een paard en blijf onder alle omstandigheden kalm en rustig.

 

Het gezichtsvermogen van paarden is anders dan dat bij mensen. Een paard kijkt immers niet vooruit, omdat zijn ogen aan de zijkant van zijn hoofd zitten. Het paard ziet dus bijna niets van zijn rijder, tenzij diens bewegende handen en voeten. Onverwachte bewegingen kunnen het paard dan ook verschrikken. Hierop moet men echt goed letten. Een verschrikt paard is levensgevaarlijk voor zichzelf, zijn rijder en zijn omgeving.

Veiligheidstips:

*) Kies een goede en veilige manège of vereniging!
*) Gedraag je rustig op stal en hou je paard altijd goed vast.
*) Laat een paard altijd weten dat je gaat komen en passeer nooit achter een paard.
*) Vermijdt opstoppingen in de stal, laat de rijders eerst vanuit de stal de rijbaan opkomen, alvorens zelf de stal in te gaan.
*) Gebruik geschikte rijkleding:
Voor het rijden is een echte rijbroek aan te bevelen. Deze heeft geen vervelende plooien en naden aan de binnenzijde van de benen die nare schaafwonden kunnen veroorzaken. De bovenkleding moet veel bewegingsvrijheid geven, voldoende warm zijn (zeker in de winter). Ook moet deze niet teveel met de wind meewaaien. Stropdassen, slobbertruien, openstaande vesten en jassen kunnen het paard verschrikken, dus vermijd deze! Kledij moet ook uitgedaan worden, wanneer men afgestegen is! Ook juwelen kunnen gevaarlijk zijn.en moet niet met alle winden meewaaien.
*) Gebruik een veiligheidshelm en zorg dat ie met behulp van de klittenband stevig op je hoofd staat.
*) Volg steeds de instructies en bevelen op van de instructeur!
*) Volg het intern huishoudreglement van de vereniging naar de letter!