Header image  
Goede keuze van een loopfiets  
line decor
 
line decor
   
 

Goede keuze van een loopfiets

 
 

 

Een loopfiets is een nieuw fenomeen op de speelplaatsen, schoolpleinen en straat. Via kruipen, lopen en fietsen leert het kind zich motorisch ontwikkelen. Het fietsen wordt meestal aangeleerd via een kinderfiets met zijwieltjes. Toch is de overstap van fietsen met zijwieltjes naar gewoon fietsen redelijk groot. Men kan de moeilijkheidsgraad vergelijken met de stap van kruipen naar zelfstandig lopen.

De loopfiets gaat een goede tussenschakel zijn en gaat het kind via een nieuwe wijze een goed evenwichtsgevoel op de fiets aanleren. Zodoende wordt de overstap naar zelfstandig fietsen een stuk kleiner dan ten opzichte met zijwieltjes.

Keuze?

Er zijn onnoemelijk veel keuzemogelijkheden met betrekking tot een lopfiets. De keuze is dus moeilijk, vandaar dat we een paar tips willen meegeven voor de keuze van de meest geëigende loopfiets voor uw kind.

De eerste vraag die u zich moet stellen is of u wilt dat het kind er korte of langere afstanden mee gaat afleggen? Voor langere afstanden moet de fiets immers voorzien zijn van een loopfietszadel. Het moet immers ook comfortabel op de fiets kunnen zitten.

Bekijk ook het materiaal waaruit de fiets is opgemaakt. Er bestaan immers fietsen uit metaal, kunststof en hout. De fietsenhandelaar kan u in deze keuze het beste adviseren. Het meest degelijke zijn de fietsen uit metaal. Ze kunnen tegen een stootje en kunnen ook door kleinere broertjes en zusjes nadien worden gebruikt. Bij hout en kunststof is de slijtage wat groter, waardoor u in de toekomst wellicht een nieuw fietsje moet aanschaffen, indien u een jonger broertje of zusje wilt leren fietsen. Sommige fietsen kunnen zelfs nadien worden uitgerust met trappers, waardoor de overstap naar gewoon fietsen nog makkelijker zal gaan. Het spreekt voor zich dat deze fietsjes wat duurder zijn. Door het gebruiksgemak en het feit dat u nadien geen nieuw fietsje met trappers moet kopen, is deze hogere prijs wel gerechtvaardigd. De fietsenhandelaar kan u hierin zeker verder adviseren.

 

Zie ook onze pagina over ‘Veilig fietsen’.