Header image  
Veiligheid: Instructies bij uitdroging  
line decor
 
line decor
   
 

Instructies bij uitdroging

 
 

Kinderen kunnen snel uitdrogen, wanneer ze grote hoeveelheden water en zouten verliezen door (een combinatie van) koorts, warm weer, onvoldoende drinken, overgeven, diarree of langdurige overdreven beweging. Omdat water tweederde van het lichaamsgewicht voor zijn rekening neemt, is het uitermate belangrijk dat kinderen voldoende drinken om mogelijke verliezen bij te vullen.

Milde dehydratatie:

*) Droge mond.
*) Weinig tot geen tranen wanneer ze huilen.
*) Bij een baby geen natte pampers gedurende een periode langer dan vier tot zes uur.
*) Bij kinderen geen urinatie meer gedurende een periode langer dan zes tot acht uur.
*) Bij een baby verzonken fontanellen.

Ernstige dehydratatie:

*) Een zeer droge mond, inclusief plakkerig speeksel.
*) Droge, gerimpelde huid, vooral op de buik, bovenarmen en benen.
*) Inactiviteit.
*) Ingezonken ogen.
*) Ingezonken fontanellen.
*) Overdreven slaperigheid en desoriëntatie.
*) Spierkrampen.
*) Bij een baby geen natte pampers gedurende een periode langer dan zes tot acht uur.
*) Bij kinderen geen urinatie meer gedurende een periode langer dan acht tot tien uur.
*) Versnelde diepe ademhaling.
*) Snelle of trage polsslag.

 

Wat te doen bij dehydratatie?

Milde dehydratatie kan gewoon thuis behandeld worden. Indien het kind diarree heeft, maar niet moet overgeven, hou u dan aan het gewone dieet, maar let zeer goed op dat het kind méér dan voldoende vloeistoffen tot zich neemt en dat het voldoende urineert.

Bij lichte uitdroging is water drinken vaak voldoende. Geef het slachtoffer, telkens in kleine beetjes, vocht te drinken. Voeg ongeveer een theelepel zout en een theelepel suiker toe aan elke halve liter water. Te veel zout leidt tot overgeven. U kunt ook bij de apotheker speciale wateroplosbare producten kopen, om de uitdroging te bestrijden. Vraag ernaar voor meer informatie.

Extra gevoelig voor uitdroging zijn jonge kinderen (vooral baby's) en ouderen. Bij hen kan het proces van uitdroging heel snel gaan. Contacteer bij baby’s onmiddellijk uw arts en volg zijn instructies. Baby's kunt u het best meteen met een speciaal anti-uitdrogingsproduct behandelen. Als de uitdrogingsverschijnselen verergeren ondanks water drinken, moet u de zondermeer de huisarts waarschuwen. Bij ernstige uitdroging wordt de patiënt opgenomen in het ziekenhuis. Hij/zij komt aan een infuus te liggen met water en zouten. Bij ernstige uitdroging kan de bloeddruk immers gevaarlijk dalen zodat men in shock komt. Ook bestaat het risico op een plotselinge nierstilstand. Lees ook de pagina 'hitteslag en zonnesteek' voor meer informatie.