Header image  
Veiligheid: Instructies bij schaafwonden  
line decor
 
line decor
   
 

Wat te doen bij een schaafwonden

 
 

Schaafwonden komen vaak voor bij valpartijen. De huid wordt als het ware verbrand door de wrijving met de ondergrond. Meestal zijn de wonden niet dieper dan de lederhuid, maar uitermate pijnlijk. Er zijn een aantal stappen die men best onderneemt om de wonde te behandelen:

 

1) Reiniging van de wonde met water en zeep:

Probeer met behulp van de water en een ontsmettende zeep de wonde van binnen naar buiten te reinigen. Daarnaast wordt de wonde best uitgespoeld met lauw water. Als de wonde diep (en vuil) is, kan men best met een chloorhexidine ontsmettend middel reinigen. Dit is niet zo pijnlijk en reinigt/desinfecteert de wonde goed.

2) Ontsmetten van de wonde:

Probeer steeds gebruik te maken van een niet-prikkend ontsmettingsmiddel en blaas NIET op de wonde. De wonde gaat hierdoor immers besmet kunnen raken met bacteriƫn. Ga na het ontsmetten best geen zalfjes gebruiken, omdat deze in het bloed kunnen opgenomen worden.

3) Wonde beschermen met verband:

Droge gaasjes worden best vermeden, omdat deze bij het verwijderen vaak verkleefd zijn met het bloedstolsel en de wonde terug kunnen openhalen. Men kan best vochthoudende verbandmiddelen gebruiken. Bij de apotheker kunt u steriele vette gazen vinden, die de wonde heel goed beschermen. Het vette gaas moet u wel met een droog verband omzwachtelen.

Zie ook onze pagina over 'EHBO'.