Header image  
Veiligheid met huisdieren  
line decor
 
line decor
   
 

Veiligheid met huisdieren

 
 

Huisdiereigenaren zullen het wellicht niet graag horen, maar ga er per definitie altijd vanuit dat een huisdier niet te vertrouwen is. Katten krabben, honden bijten en dan heb ik het nog niet over méér exotische huisdieren als slangen, knaagdieren,…

Hoe vaak zijn er niet al ongelukken gebeurd met huisdieren die volgens hun eigenaren compleet te vertrouwen zijn, niet bijten of krabben,… En dan plots is een kind gebeten, gekrabd of erger zelfs gedood. Het gebeurt, niet zo vaak, maar toch als het gebeurt, is het kind EN het huisdier altijd het slachtoffer. Ouders en grootouders hebben hierin een grote verantwoordelijkheid, want het kind kan vaak géén gevaar, nog voortekenen van gevaar inschatten. Mocht er ooit iets gebeuren, dan draagt het kind dit zijn ganse leven met zich mee, in het 'beste' geval onder de vorm van angst voor dieren, ja tot zelfs op latere leeftijd haat voor dieren.In het slechtste geval spreken we over lichamelijke letsels en erger...Dit is niet de bedoeling natuurlijk en dient te allen tijde vermeden te worden.

 

Daarom is het belangrijk om uw kinderen en kleinkinderen enige tips rond veiligheid bij huisdieren en dieren in het algemeen mee te geven. Deze kunnen uw kind leren om op een veilige wijze plezier, respect en een begrip voor huisdieren te verkrijgen.

1) Als een dier eet, laat het dan met rust. Leg aan uw kind uit dat katten en vooral honden enorm territoriaal zijn, zeker met betrekking tot hun eetkom en slaapplaats. Laat het derhalve nooit deze plaats besluipen of ernaar reiken als het dier aan het eten of slapen is.

2) Leer uw kind om op een rustige manier dieren te aaien. Trekken aan staarten, oren, poten,… is volledig verboden. Huisdieren zijn geen speelgoed en het is onze taak dit het zo snel als mogelijke te doen beseffen.

3) Besluipen van huisdieren is verboden. Een angstig of verschrikt dier verdedigt zich, met alle mogelijke gevolgen van dien.

 

4) Ook een huisdier heeft zijn eigen territorium, zoals zijn mand, lighoek, ren,… . Leer uw kinderen dan ook om deze plaats en ruimte te respecteren. Sommige huisdieren zijn territoriaal en een territorium wordt verdedigd. Laat uw kleinkind hier niet het slachtoffer van worden. Ook speelgoed van de huisdieren behoort tot hun territorium. Hou uw kind hier dus strikt gescheiden van en laat het niet spelen met het speeltje van de hond of kat.

5) Probeer het kind de lichaamstaal van het huisdier uit te leggen. Vanaf een bepaalde leeftijd (3-4 jaar) beginnen kinderen een licht inschattingsvermogen te krijgen. Probeer hen zoveel mogelijk duidelijk te maken dat bijvoorbeeld een blazende kat of blaffende hond met achterwaarts neergelaten oren géén streling verwacht en ten alle tijden dient genegeerd te worden. Probeer het kind de juiste reactie te leren. In geval van nakende agressie bij bijvoorbeeld een hond betekent dit dan ook ‘niet weglopen’, ‘aanstaren’ of ‘schreeuwen’. Mochten ze dit toch doen, dan kan dit een aanval uitlokken. Maar op de eerste plaats mag het nooit zover komen. Kinderen mogen/moeten nooit alleen achtergelaten worden bij een huisdier. Supervisie en huisdieren moeten eigenlijk synoniem zijn.  Het is veel te snel gebeurd, vandaar.

6) Honden die vechten, laat maar vechten. Als een derde partij zich ertussensteekt, gaat deze hoogstwaarschijnlijk ook gebeten worden.

 

7) Na contact met dieren, moeten kinderen hun handen wassen. Er kunnen allerlei ziekteverwekkende bacteriën worden overgebracht na contact, vandaar.

8) Huisdieren en dan vooral honden en katten mogen het kind NIET likken. Leer dit zowel uw huisdier als het kind die het toelaat, zo snel mogelijk af.

9) Bij vreemde (huis)dieren. Leer uw kind om gewoon NIET te aaien of toenadering te zoeken. Hoeveel eigenaars hebben reeds gezegd dat hun hond niet bijt, waarna er weer een kind in het hospitaal met bijtwonden ligt en weer een huisdier is afgemaakt. Neem het zekere voor het onzekere.

Lees ook onze pagina over het ' Verwerken van de dood van een huisdier', 'Veiligheid op reis: Hondentransportbox' en 'Benchtraining van honden'..