Header image  
Veiligheid: de huisapoteek  
line decor
 
line decor
   
 

Medicijnen en de huisapoteek

 
 

Een geneesmiddel dient om een ziekte te voorkomen, te genezen of te milderen. Geneesmiddelen worden altijd op voorschrift van een arts voorgeschreven en zijn op basis van diens inzicht in uw ziektebeeld voorgeschreven. In het kort hierna enige tips waar u best rekening mee houdt wanneer we het hebben over geneesmiddelen:

*) Geneesmiddelen zijn persoonlijk.

Geneesmiddelen die voorgeschreven voor u zijn, mogen nooit aan andere worden gegeven. Ze zijn immers volgens uw eigen ziektebeeld goed, maar kunnen zéér schadelijk zijn voor anderen. Alleen een arts kan beoordelen welk geneesmiddel goed is voor welke situatie en ziektebeeld.

*) Gebruik van een geneesmiddel.

Elke geneesmiddelkuur dient te worden afgemaakt, zelfs indien u zich na enige dagen reeds beter voelt. Wanneer u om één of andere reden het geneesmiddel niet verdraagt, contacteer steeds onverwijld uw arts.

*)  Plaatsing van het medicijnkastje.

Medicijnen moeten steeds droog en enkel bereikbaar voor volwassenen worden gestockeerd. De plaatsing van het geneesmiddelkastje op de badkamer is slecht omdat het daar vochtig is. Sommige geneesmiddelen dienen zelfs in de koelkast bewaard te worden. Let hierop op dat uw kinderen er niet aankunnen.

*) Geneesmiddelen in de originele verpakking bewaren.

De indicaties die op de verpakking staan, dienen om het geneesmiddel op de juiste manier te gebruiken. Hou daarom de originele verpakking bij en stockeer de medicijnen erin. De bijsluiter dient ALTIJD bewaard te worden. Het apotheekkastje kan best luchtdicht zijn en de meeste medicijnen worden op kamertemperatuur bewaard.

*) Vervallen medicijnen worden weggegooid.

Uw huisapoteek dient jaarlijks gecontroleerd te worden en al wat vervallen is of zéér binnenkort wordt, dient weggegooid te worden.

*) Geneesmiddelen en kinderen.

Wanneer uw kinderen of kleinkinderen in huis heeft, dienen de medicijnen te allen tijde veilig opgeborgen te worden. U neemt ook best géén medicijnen in, in bijzijn van kinderen. Kinderen kopiëren graag het gedrag van volwassenen en dit kan bij medicijnen wel eens ernstige gevolgen hebben. Medicijnen zijn géén snoepjes en leg dit ook goed uit aan uw (klein)kinderen.

 

De inhoud van uw huisapoteek.

Hieronder vind u de ideale inhoud voor een huisapoteek. Ze bevat de basisproducten die ieder wel eens nodig blijkt te hebben.

1) Geneesmiddelen voor inwendig gebruik

*) Koortswerende en pijnstillende middelen: aspirine of paracetamol
*) Producten te gebruiken bij overmatig maagzuur, slechte vertering en bij diarree.
*) Producten tegen verstopping; U kunt hierbij bijvoorbeeld natuurlijke producten gebruiken zoals zemelen.

2) Geneesmiddelen voor uitwendig gebruik

*) Ontsmettingsmiddelen: Gebruik bij voorkeur géén mercurochroom omdat dit een onderliggende ontsteking kan maskeren. U kunt bijvoorbeeld best cloraminetabletten, die opgelost worden in water, gebruiken.Daarnaast kunt u merfenoplossing gebruiken of alcohol 70%. Vraag ernaar bij uw apotheek. Deze kan u hierbij van de juiste producten voorzien.
*) Geneesmiddelen die jeukwerend en ontsmettend werken bij insectenbeten.
*) Zalf te gebruiken bij kneuzingen en zwellingen.
*) Producten voor brandwonden. Bij verbranding is het best om de brandwonden enige tijd (10-20minuten) onder koud water te spoelen en erna een geneesmiddel als flammazine te gebruiken. Let wel, dit is bij lichte brandwonden. Bij ernstige brandwonden of bij twijfel, contacteer steeds uw arts.
*) Producten tegen neusverstopping. Het beste hulpmiddel en zeker bij kleine kinderen, is fysiologisch oplossing.

3) Verbandmateriaal

*) Hechtpleisters
*) Elastische windels
*) Gaaswindels
*) Steriele kompressen (liefst individueel verpakt)

4) Varia

*) Koortsthermometer (géén kwikthermometer méér, die giftig is bij beschadiging ervan)
*) Schaar
*) Watten
*) Veiligheidsspelden
*) Splinterpincet
*) EHBO-gids, die u aanwijzigen kan geven bij de gebeurlijke ongevallen