Header image  
Gezond wonen door juiste materiaalkeuze  
line decor
 
line decor
   
 

Gezond wonen door juiste materiaalkeuze

 
 

In onze woning moeten we tot rust kunnen komen. Het interieur en diens afwerking speelt hierbij een grote rol. Aangezien wij ongeveer 90% van onze tijd binnen doorbrengen, is het gebruik van gezonde materialen een must.

Het is best om materialen te gebruiken die men kan kweken op aarde. Bij verantwoorde ontginning zijn deze immers onuitputtelijk. Voor een aantal materialen kan dit evenwel niet en dan is het best om te opteren voor  oppervlaktedelfstoffen.

 

Keuze van de vloeren:

Vast tapijt is een vaste waarde onder de vloeren, maar heeft toch wel enige nadelen. Wie allergisch is voor huismijt, gebruikt deze vloerbedekking best niet.

Tegelvloeren zijn makkelijk te onderhouden en bestendig tegen vuil en zuren. Stenen vloeren zijn geluidsisolerend, maar niet warmte-isolerend.

Linoleum en kurk bestaan grotendeels uit hernieuwbare grondstoffen, maar de samenstelling kan variëren van producent tot producent. De meest courante kurktegels zijn meestal bewerkt met kunst- en kleurstoffen. Als men opteert voor een kurken vloer, is de milieuvriendelijkste keuze die van onbehandelde natuurkurk. Die heeft geen afwerkingslaag uit kunststof. Men kan deze vloer zelf afwerken en onderhouden met plantaardige olie of was. Linoleum is milieuvriendelijke keuze voor halfharde vloerbedekkingen. De uitstoot van organische oplosmiddelen en het gehalte aan zware metalen zijn beperkt.

Plankenvloeren, laminaat en parket bestaan uit hout en dit is toch wel de hernieuwbare grondstof bij uitstek. Kiezen voor deze vloerbedekking is een milieuvriendelijke keuze, mits het hout uit verantwoord beheerde bossen komt. Voor kamers waar veel gelopen wordt, opteert men best voor hardere houtsoorten, zoals kastanje of eik. In minder gebruikte kamers, zoals slaapkamers, kan men minder hard hout gebruiken zoals naaldhout, grenen,… . Bij laminaatparket wordt spaan- of vezelplaat als drager gebruikt. Deze platen zijn gemaakt uit verlijmde en geperste houtresten. De toplaag bestaat uit een foto van hout op papier, gedrenkt in hars. Fineerparket bestaat dan weer uit een heel dun toplaagje hardhout, met daaronder goedkopere houtsoorten. Massieve plankenvloer is, alhoewel duurder, vanuit milieustandpunt te verkiezen boven fineer- en laminaatparket. Massief hout heef minder bewerkingen nodig en lijmen zijn vaak overbodig.

 

Keuze van muurbekleding:

Leempleister is het populairst en heeft weinig nadelen. Men moet evenwel goed nadenken wat men nadien met de muur wil doen.  Moet deze geverfd of behangen worden? Algemeen gaat de voorkeur best naar een natuurlijke en ademende bekleding. Mits een goede afwerking gaat deze zo min mogelijk stof genereren.

Gipspleisters bestaan in verschillende soorten: Pleisters die men moet uitsmeren en gipsplaten. Gipskartonplaten bestaan uit gips met een laagje karton errond. Bij gipsvezelplaten zal deze gips vermengd worde met cellulosevezels. De gipsvezelplaten zijn omwille van deze reden zwaarder, maar steviger.

Keuze van verf als muurbedekking:

Kalkverf is een natuurlijk product dat men zeer eenvoudig kan verwerken. Het geeft een goede vochtregulatie binnenshuis. Als nadeel heeft deze verf wel dat ie afgeeft, indien men er met de kleren tegenschuurt. Daarom dat men deze verf kan mengen met lijnolievernis, waardoor dit nadeel vervalt. Kalkverven bevatten geen oplosmiddelen en kunnen gewoon als poeder oplossen in water. In de verfhandel zijn nog andere natuurverven beschikbaar. Vraag ernaar bij uw vakhandel.

Keuze van behangpapier als muurbedekking:

Tegenwoordig bestaat behangpapier uit meerdere lagen. De buitenste lagen bestaan uit een synthetische en afwasbare coating. Papierbehang ademt meer en is vochtregulerend. Doordat deze papiersoort ademt, zal deze makkelijker vervuilende stoffen opnemen (zoals sigarettenrook), maar nadien ook weer terug afgeven. Uit de synthetische behangsoorten gaan meer schadelijke stoffen vrijkomen, omdat deze behangpapieren met chemische middelen zijn behandeld. Vinylbehang trekt dan weer meer stof aan. Glasvezelbehang bestaat uit glasvezels. Tijdens het plaatsen zullen dus wat vezels vrijkomen, die sterk (huid)irritatie kunnen teweegbrengen. Bekledingen uit stof nemen dan weer meer vervuilende stoffen op en gaan allergenen en huismijt aantrekken. Mensen die allergisch reageren op deze huismijt kunnen omwille van deze reden best geen reliëfpapier gebruiken. Het meest milieuvriendelijke is het klassiek rijstpapier. Dit bestaat uit een stevig papiersoort, vermengd met houtvezels.

Lijmen voor behangpapier zijn verkrijgbaar in poeder- en vloeibare vorm. Deze behangerslijm is niet schadelijk voor de gezondheid van de mens. Lijmen voor zwaardere behangsoorten gaan meer chemische stoffen bevatten. Lijm voor glasvezelbehangpapier zijn meer belastend voor het binnenleefruimte. Lees ook onze pagina over 'Frisse lucht binnenshuis'.