Header image  
CO-vergiftiging of koolstofmonoxide-vergiftiging  
line decor
 
line decor
   
 

CO-vergiftiging of koolstofmonoxidevergiftiging

 

 

CO-vergiftiging of koolstofmonoxidevergiftiging kan verschillende oorzaken hebben, maar het vaakst schuilt het gevaar binnenshuis door verwarmingstoestellen die niet verbonden zijn met een schouw. Denken we hierbij aan oude badkamer- en keukengeisers. Toch kan ook het weer buiten een gevaarlijke factor zijn. Tijdens de herfst of winter als het buiten windstil of mistig is, kan er gevaar ontstaat omdat er daardoor minder trek in de schouw is. Doordat onze huizen in de loop der jaren steeds beter geïsoleerd zijn geworden, wordt het risico op CO-vergiftiging eveneens verhoogd. Soms worden ze te weinig verlucht en wordt er te weinig frisse buitenlucht binnengelaten.

CO ontstaat steeds in de ruimte waar vlammen zijn, vaak dus bij de centrale verwarming. Als het gas ontstaan is, kan het zich evenwel ook door de rest van het huis verspreiden via spleten en kieren. Vermits het gas op zich volkomen reukloos is, is het gevaar niet te overzien. U merkt er vaak niets van totdat het te laat is. Wanneer men zich in een ruimte bevindt en opeens beginnen verschillende personen dezelfde klachten te krijgen, zoals hoofdpijn, duizeligheid, braakneigingen, let dan zeer sterk op en verlucht best de  kamer zeer snel. Het kan zijn dat er een koolstofmonoxide-vergiftiging plaatsgrijpt. Ook huisdieren kunnen een indicatie geven over CO-gevaar.

 

De symptomen:

Bij chronische vergiftiging/langdurige blootstelling uit het zich in duizeligheid, braken, vermoeidheid en hoofdpijn. De symptomen lijken vaag en het is heel moeilijk voor een arts de diagnose te stellen. Bij een acute vergifting wordt het slachtoffer op korte tijd aan een hoge concentratie CO blootgesteld. Dit is heel gevaarlijk omdat er hierdoor een ademhalingsstilstand kan volgen. De persoon kan snel in een coma vallen en zeer snel de dood vinden. Kinderen zijn nog gevoeliger voor CO en de gevolgen zijn voor hen altijd ernstiger dan bij volwassenen.

CO-vergiftiging voorkomen:

*) Zorg voor een goede verluchting en ventilatie. Een beetje ‘trek’ is niet slecht binnenshuis, zeker in de kamer waar een verwarmingstoestel staat. Bij een keukengeiser moet u zeker een luchttoevoer en –afvoer voorzien naar buiten.

*) Onderhoud van de verwarmingsinstallatie: De schoorsteen moet jaarlijks gecheckt worden en de verwarmingsketel jaarlijks onderhouden worden. Een onvolledige verbranding leidt immers tot de vorming van oa CO.

*) Laat uw wagen nooit even warmdraaien in de garage. Hierdoor kan de CO-concentratie gevaarlijk snel oplopen.

*) Bij aankoop van een verwarmingstoestel laat u goed informeren door de vakman. De installatie en onderhoud moet ook steeds door een vakman gebeuren.

*) Probeer in de gevaarlijke ruimtes een CO-melder te plaatsen. Deze CO-melders vind je in doe-het-zelf-zaken en bij vakspecialisten.

Lees ook onze pagina's over 'Veiligheid binnenshuis voor kinderen'.