Header image  
Veilig ballet beoefenen  
line decor
 
line decor
   
 

Veilig ballet beoefenen

 
 

Ballet is een dansvorm die gebonden is aan academische technieken. Het unieke aan klassiek ballet, ten opzichte van andere dansstijlen, is dat de techniek ervan is vastgelegd in speciale handboeken. Daardoor leert iedereen ter wereld die ballet beoefent dezelfde danspassen. Een uitgesproken kenmerk van klassiek ballet is het dansen op spitzen. Dansschoenen met verharde punten waarop je kunt blijven staan. In oude klassieke balletten werd nog streng vastgehouden aan de regels van het academische ballet. Latere choreografen namen deze regels ruimer en experimenteren met kostuums, bewegingspatronen en muziek. Tegenwoordig worden er enkel nog neoklassieke en hedendaagse balletten gemaakt.

Jonge kinderen zijn vaak zeer geïnteresseerd in dansen en de gracieuze bewegingen van ballet spreken veel jonge meisjes aan. Maar de gracieuze kant van ballet komt slechts tot uiting na een keiharde jarenlange opleiding, waarbij de veranderende lichaamsbouw van het kind ook roet in het eten kan gooien. De selectie begint tegen het eind van de basisschool, onder tienjarigen. Toekomstige dansers en danseressen combineren doorgaans hun school- en dansopleiding.

 

Ongeveer vijf tot tien percent van de kinderen die aan de balletacademie beginnen bereiken uiteindelijk hun doel, met name een professionele carrière. Ballet is dan ook een keiharde kunstvorm die enorm veel trainingsuren vergt. Daarnaast vergt het enorm veel van het opgroeiend lichaam en veel kinderen ontwikkelen een soepel, vetvrij lichaam. Toch blijft men de fysieke perfectie nastreven, die evenwel niet bestaat. In veel opzichten kan men ballet dan ook vergelijken met topsport. Dansers volgen een lange opleiding voor een carrière die evenwel steeds korter wordt. Ook in dat opzicht lijkt ballet dus enorm op topsport.  

Kwetsuren:

Driekwart van de balletblessures zijn beschadigingen van benen en dan vooral de beengewrichten zoals enkels en knieën. Dit is vaak te wijten aan het ‘uitdraaien’ en het spitzenwerk, het op de tippen van de tenen lopen. Daarnaast komen er ook kwetsuren voor aan de rug en dit ten gevolge van het overstrekken van een te holle rug. De oprekking van de lendenspier, die de lendenruggenwervels met het bovenbeen verbindt, treedt ook vaak op. Een goede medische begeleiding binnen de balletschool is dan ook essentieel. Let  hierop wanneer u een balletschool uitkiest. Probeer ook zelf het kind goed op te volgen. Zeker op latere leeftijd hebben ze nogal de neiging om eventuele kwetsuren als ‘normaal’ af te schilderen binnen hun sport. Vergeet niet dat de combinatie van keihard trainen en een opgroeiend lichaam niet gemakkelijk is en aanleiding kan geven tot mogelijke problemen op hogere leeftijd. Onverzorgde kwetsuren in de puberteit kunnen uitgroeien tot levenslange blessures. Let hierop!

 

Jazzballet

Omwille van de keiharde selectiecriteria op zowel fysisch als psychisch niveau zijn er andere vormen van ballet ontstaan. Tegenwoordig is Jazzballet enorm populair onder de jeugd. De bewegingen en techniek volgen niet die van het klassieke ballet. Ze zijn ten opzichte van het oudere klassieke ballet duidelijk vrijer en gebaseerd op populaire muziek zoals oa rock, jazz, hiphop,… . Jazzdans is een jonge tak in het hedendaagse dansveld en maakt gebruik van verschillende dansvormen. Een van de elementen waardoor de jazzdans zich van andere dansvormen onderscheidt, is het gebruik van de isolatietechniek. Dat betekent dat een gedeelte van het lichaam zich onafhankelijk kan bewegen van de rest van het lichaam, bijvoorbeeld het hoofd, de schouder, of de ribcage (wervelkolom), of in combinatie met weer andere delen van het lichaam die zich ook weer onafhankelijk bewegen. De basistechniek van de jazzdans gebruikt de fundamenten van ballet, moderne dans, tapdans,… .

Mijn kind en ballet?

Laat het duidelijk zijn dat jonge kinderen vooral plezier willen beleven in hun hobby. Als het kind ballet wil uitoefenen, laat het dan de ervaring opdoen. Oefen geen druk uit en laat het plezier primeren. Een goede begeleiding in een balletschool is essentieel, maar uiteindelijk zal het kind zelf moeten beslissen of het verder wil gaan in de sport of niet. Maak hem of haar dan wel duidelijk dat ballet enorm veel opofferingen vereist, wil men ooit kunnen doorgroeien naar de top. Daarnaast zijn er faktoren in het spel, die het kind niet in de hand heeft. De lichaamsgroei en veranderende proporties van het lichaam kunnen roet in het eten gooien. Probeer deze mogelijke onvermijdelijkheid goed duidelijk te maken aan het kind. Het modernere en afgeleidde jazzballet geeft op dat vlak wat minder restricties, maar dat is een keuze die het kind uiteindelijk zelf moet maken. Als ouders en grootouders kunnen we het kind enkel steunen in zijn beslissing.