Header image  
Fietszitje, fietskar en bakfiets  
line decor
 
line decor
   
 

Fietszitje, fietskar en bakfiets

 

 

Er zijn verschillende wijze om uw kind met de fiets te vervoeren. Eerst voorop aan het stuur en als ze wat groter zijn achterop bij papa of mama. De moderne fietsstoeltjes zijn allemaal uitgerust met een stevige en hoge rugleuning, veiligheidsgordel, armsteuntjes en voetensteuntjes met riempjes.

Als het kind groter wordt dan moet er een fietsstoeltje voor achterop gekocht worden. Let er wel altijd goed op dat u een fietsstoeltje neemt met een goede voetafscherming en zeker riempjes aan de voetensteuntjes. Hierdoor kan het kind niet onverhoopt met zijn voetje tussen de spaken geraken. Vergeet ook niet om een zadelveerbeschermer te kopen, zodat de veer onder uw zadel afgeschermd is van het kind. Kinderhandjes zouden er anders wel eens knel tussen kunnen raken!

 

Tips voor fietszitje:

*) Zijwaarts voldoende steun met armleuningen.
*) Een drie-of vierpuntsgordel is essentieel!
*) Goede houvast voor het kind, maar daarom ook géén scherpe of kleine onderdelen!
*) De rugleuning moet voldoende hoog zijn (liefst 16 centimeter of meer)

Tegenwoordig opteren sommige ouders ook voor bakfietsen en fietskarren om hun kroost te vervoeren. Zeker in een drukke stad kunnen dit soort fietsen veel sneller blijken te zijn dan de auto. De kooiconstructie van de kar of bak biedt de kinderen goede bescherming en zeker bij een fietskar kunt u uw kroost goed in de gaten houden. Het grote nadeel van deze fietskarren en bakfietsen is hun grotere omvang. Ze nemen veel plaats in bij het parkeren en soms is het moeilijk om ze ergens te parkeren en thuis weg te zetten in de garage.

 

Tips voor bakfietsen en fietskarren:

*) De wielen moeten goed afgeschermd zijn.
*) Kijk de vering en remmen goed na en zorg dat u bij stilstand met beide voeten aan de grond kunt staan.
*) Check of de bakfiets voorzien is van een gordel.
*) Vergelijk en laat u goed informeren bij de fietsenverkoper.

Lees ook onze pagina over 'Veilig fietsen'.