Header image  
Badkamer- en toilethygiëne  
line decor
 
line decor
   
 

Badkamer- en toilethygiëne

 
 

 

Hygiëne bij kleine kinderen is uiterst belangrijk. Het kind heeft immers nog niet dezelfde weerstand als een volwassenen en is dus vatbaarder voor ziektes. Zeker als ze beginnen met kruipen, is het noodzakelijk om hem/haar elke dag even in bad of onder de douche te zetten. Enige tips om zowel de badkamer als het kindje lekker hygiënisch en gezond te houden:


*) Gebruik een washandje eenmalig alvorens het opnieuw in de wasmachine te steken. Een washandje laten liggen en opnieuw gebruiken omdat er dan bacteriën beginnen te kweken op het washandje zelf.

*) Reinig de badkamer eens per week met een allesreiniger. Ook kan met af en toe een antibacterieel reinigingsmiddel gebruiken om de badkamer eens goed onder handen te nemen. Het is belangrijk om ook zeepresten te verwijderen naast bijvoorbeeld de kraan. Laat u deze kleine restjes zitten, dan gaan ook hier bacteriën op groeien en aanleiding kunnen geven tot problemen. Verwijder deze dus bij iedere poetsbeurt.


*) Indien er sprake is van een buikgriepgeval in het gezin, reinig dan het toilet na ieder bezoekje. Sowieso dient u eenmaal per week uw toilet drastisch binnen en buiten onder handen te nemen. U begint bij de spoelbak en werk naar beneden toe. De meeste mensen gebruiken hiervoor chloor, maar een milieuvriendelijkere oplossing is zuurstofbleekmiddel. Ook de toiletborstel neemt u best eenmaal per week 'onder handen', door deze in een laagje bleekmiddel te zetten.

*) Als een klein kind het toilet heeft gebruikt, moet u hem of haar wat begeleiden. Als het kind nog op het potje gaat, spoelt u vanzelfsprekend iedere keer het potje met een sopje en reinigt het met een borstel. Gaat hij of haar netjes op de grote wc, let dan op dat ze hun handjes niet onder de WC-bril houden, want hier durven de bacteriën zich nestelen. Bij het aftrekken van de wc, dient u eerst het toiletdeksel dicht te doen, want anders gaat u het kind en uzelf met bacteriën vernevelen.
Lees ook onze pagina's over 'Bacteriehaarden', ‘Handhygiëne’ , 'Parasieten'.