Header image  
Bacteriehaarden op dagdagelijkse voorwerpen  
line decor
 
line decor
   
 

Bacteriehaarden op dagdagelijkse voorwerpen

 
 

 

We staan er vaak niet bij stil, maar in ons dagelijks leven zijn we omringd door massa’s bacteriën. Sommige zijn goedaardig, andere kunnen ziektes veroorzaken. Welke dagdagelijkse voorwerpen zijn nu echte bacteriehaarden?

*) Toetsenbord: Het toetsenbord van een PC of laptop bevat meer bacteriën dan de doorsnee toiletbril! Mensen eten vaak aan hun bureau en etensresten vallen tussen/op de toetsen en dit is een ideale voedingsbodem voor bacteriehaarden. Het is dus nuttig om geregeld je toetsenbord te reinigen.

*) Benzinepomp: Ook benzinepompen hangen vol bacteriën. Deze pompen worden immers dagelijks door massa’s mensen gebruikt. Het kan nuttig zijn om bij het tanken plastic wegwerphandschoentjes te dragen.

*) Balpen/potlood: Ook de balpen kan vol bacteriën hangen. Zeker als er geregeld op ‘gekauwd’ wordt. Dit is wel iets om in achterhoofd te houden wanneer u iemands balpen/potlood leent.

*) GSM: Ook de GSM hangt vol bacteriën. Dit komt door de veelvuldige manipulatie met de handen. Mensen gaan naar het toilet, er blijven wat E-coli bacteriën (zitten in uitwerpselen) aan hun handen hangen en de link naar de GSM en andere dagdagelijkse voorwerpen is snel gemaakt. De GSM af en toe reinigen en desinfecteren met alcohol kan dus nuttig zijn.

 

*) Kinderstoel: Wanneer mensen op restaurant gaan, zijn er vaak kinderstoeltjes ter beschikking. Als kanttekening moeten we evenwel zeggen dat deze vol hangen met bacteriën. Doordat kinderen vaker morsen dan volwassenen, gaan de etensresten aanleiding kunnen geven tot bacteriehaarden. Het kan nuttig zijn om met een antibacterieel doekje het stoeltje bij gebruik even te reinigen.

*) Open schoenen/sandalen/slippers: Het hoeft niet gezegd te worden dat de straten vuil zijn en echte bacteriebroeihaarden zijn. Bij gebruik van open schoeisel is er een hoger risico dat uw voeten ook bacteriehaarden worden. Gebruik daarom buiten best gesloten schoeisel.

Lees ook onze pagina over ‘Handhygiëne’ en 'Parasieten'.