Header image  
Varia: Favoriete televisieseries en speelgoed: Playmobil  
line decor
   
line decor
   
 

Playmobil

Playmobil is een omvangrijke speelgoedlijn, bestaande uit een groot aantal plastic poppetjes met bijbehorende accessoires. Playmobil is bedoeld voor kinderen van vier tot twaalf jaar en wordt geproduceerd door de Duitse firma Brandstätter. Een fabriek in Malta produceert de poppetjes, terwijl de meer complexe toebehoren in Zirndorf (Duitsland) worden gemaakt.De eerste Playmobil werd in 1974 op de markt gebracht. De poppetjes zijn een uitvinding van Hans Beck en deze baseerde ze op de inmiddels niet meer populaire tinnen soldaatjes.

 

Enige weetjes:

*) Genoeg bewegende delen om van houding te veranderen, zonder ingewikkeld te worden. De ontwerper had zich hiervoor gebaseerd op het speelgedrag van de kinderen. *) Geen neus omdat deze op kindertekening ook vaak ontbreekt.
*)  De geringe hoogte (7.5 cm) is te wijten aan de toenmalige oliecrisis. Plastic was hierdoor ook duurder geworden en de fabrikant had uitdrukkelijk gevraagd om kleiner speelgoed.
*) Initieel drie thema’s: de bouw, het wilde westen en de riddertijd.
*) Vanaf 1975 verschenen er ook vrouwelijke figuurtjes.

In de loop der jaren zijn de thema’s enorm uitgebreid en tegenwoordig zijn allerlei pakketten te koop gaande van Romeinse soldaten tot hedendaagse lijnvliegtuigen, inclusief bemanning.