Header image  
Grootouders: Waakzaam zijn bij uw kleinkind  
line decor
   
line decor
   
 

Waakzaam zijn bij uw kleinkind

 

Als grootouders (en ouders) is het bijna onmogelijk om je huis en tuin zo te beveiligen dat de kleinkinderen geen enkel gevaar lopen. Kleine kindjes zijn heel nieuwsgierig en kunnen volstrekt onvoorspelbaar reageren. Gevaar inschatten is een eigenschap die ze nog niet hebben, vandaar dat wij als grootouders het kleinkind tegen zichzelf en zijn/haar nieuwsgierigheid moeten beschermen.

De enige methode om het kleinkind optimaal te beschermen is het STEEDS in de mot te houden. U moet het kind constant in de gaten houden, want indien het uit zicht verdwijnt, kunt u er prat opgaan dat ze iets aan het uitsteken zijn. In veel gevallen zonder erg, maar ook een ernstig ongeluk zit in een klein hoekje. Neem dus géén enkel risico!

 

Laat uw aandacht nooit verslappen als u met chemische producten,schoonmaakmiddelen, gereedschappen en materialen, medicatie of elektrische apparaten bezig bent. De gevaarlijke situaties ontstaan wanneer u ‘eventjes’ naar de telefoon of de voordeur moet. Het kind ziet zijn kans schoon tijdens de enkele momenten dat u weg bent en het kwaad is geschied! Het kind gaat in zulke situaties dus even mee, zodat u nog altijd kunt zien wat hij/zij aan het uitspoken is.

Aanzie de voortdurende waakzaamheid evenwel niet als een constant betuttelen van het kleinkind. Het kind moet immers de kans krijgen om initiatief te nemen en dingen te ontdekken. Maar indien gevaar bestaat, moeten we ingrijpen. Zo leert het kleinkind stilaan ook situaties/dingen inschatten. Het kind leert ook uit nieuwe dingen/ervaringen en dit is essentieel voor zijn ontwikkeling.

Laat derhalve uw kleinkind onder uw waakzaam oog ravotten, spelen en ontdekken, maar grijp in indien er gevaarlijke situaties (kunnen) ontstaan. Door herhaaldelijk te worden gecorrigeerd op bepaalde (risicovollere) situaties en zaken, wordt het kind zelf ook attent op gevaar en leert het weeral bij. Lees ook onze pagina’s over ‘Veiligheid en thuis’.