Header image  
Grootouders/Senioren: Een goede slaapkamer  
line decor
   
line decor
   
 

Een goede slaapkamer

 

Vroeger was het precies makkelijker om een slaapkamer in te richten. Een bed, twee nachtkastjes en een grote (hang)kast, wat behangpapier met bloemmotief en de slaapkamer was klaar, vroeger dan. Tegenwoordig willen we toch wel naast een kwalitatief bed en matras, ook sfeer, licht en voldoende opbergmogelijkheden op de slaapkamer.

Hoe kunnen we nu zorgen voor de juiste sfeer. Hiervoor zijn enkele simpele stelregels die de juiste sfeer op de slaapkamer kunnen creëren:

*) Een ordelijk opgeruimde slaapkamer!

Vermijd allerlei accessoires. Het lijkt mooi, maar het maakt een slaapkamer druk en kost heel wat extra energie bij het kuisen. Hou de slaapkamer ten alle tijden opgeruimd, vandaar dat u moet zorgen voor voldoende opbergruimte. De keuze van een goede slaapkamerkast is dus essentieel. Man kan opteren voor de klassieke vrijstaande kast met draaideuren of men kan opteren voor een kast uit een aanbouwprogramma. Dit is samengesteld uit verschillende losse elementen, die men in allerlei combinaties kan opbouwen. Als de slaapkamer voldoende groot is, kan men zelfs opteren voor een dressing, waarbij een apart kamertje wordt gecreërd om de complete garderobe volledige en overzichtelijk op te bergen. Bij gebrek aan opbergruimte kan men ook opteren voor de handige verrijdbare laden voor onder het bed. Op het voeteneinde van het bed kan men een kist plaatsen waarin men kleding of het beddegoed kan opbergen. 

*) Verlichting?

Slaapkamerverlichting is best een combinatie van sfeervolle achtergrondverlichting, algemene verlichting en enkele goed gekozen lichtpunten mbv spots.  De algemene verlichting dient om het grootste deel van de kamer te verlichten en de gerichte lichtpunten dienen om bijvoorbeeld op een bepaalde plaats meer licht te hebben om een boek te lezen. Hiervoor kan men ook opteren om aan weerszijde van het bed een leeslampje te monteren. De sfeerverlichting tenslotte dient om gezelligheid op de slaapkamer te creëren.

 

*) De vloer?

Op de slaapkamer is de keuze van de juiste vloer heel belangrijk. Men loopt er immers vaak op blote voeten en dan is een kille en koude vloer niet aangenaam. Tegenwoordig opteren de meeste mensen voor kurk, laminaat, linoleum of vinyl als vloerbekleding. Omdat een slaapkamervloer minder intensief wordt ‘belopen’ kan men kiezen voor een lichte kleur. Met behulp van de juiste vloerkeuze, maar vooral kleur, kan men de slaapkamer groter doen lijken. Dit kan bijvoorbeeld door de vloer en wanden eenzelfde kleur te geven. Wil men de kamer breder doen lijken, kan men opteren voor banen of stroken in de breedte aan te leggen. De kamer kan langer doen lijken, door deze stroken in de lengterichting te leggen.

*) Wat voor de ramen?

Voor de nodige privacy zijn rolgordijnen, jaloezieën of gevoerde gordijnen noodwendig. Buitenzonwering kan nuttig blijken in de zomer, de warmte wordt immers buitengehouden. Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat de straatgeluiden buiten blijven. Hiervoor kan men opteren voor akoestische beglazing. In de vakhandel zijn er verschillende type glas beschikbaar, die afgestemd zijn op bepaalde lawaaibronnen (Auto’s, brommers,…).

*) Hoe zit het met de muren?

Zoals gezegd kan men de kleur van de muren afstemmen op de vloer. Hierdoor lijkt de slaapkamer groter. Een druk bloemetjesbehang, zoals vroeger zoveel gebruikt, maakt de kamer alleen maar druk. Men kan er niet in tot rust komen. Voor een slaapkamer opteren veel mensen voor tinten zoals lichtblauw, lichtgroen en lichtgeel. Natuurlijke kleuren zoals bruin en beige kunnen ook heel rustgevend blijken. Wil men toch een motief in het behang, gebruik dit dan maar voor één muur: deze achter het bedhoofdeinde. Een kalmerend effect van muren kan versterkt worden door storende elementen af te zwakken. Verf radiatoren en buizen best in dezelfde kleur als de muren, zodanig dat ze wegvallen tegen de achtergrond.

*) Binnenklimaat?

Het klimaat op de slaapkamer moet neutraal zijn. Op de slaapkamer moet een persoon het niet te warm of te koud hebben. Een goede verluchting is essentieel, omdat we heel veel vocht ’s nachts verliezen. De vervuilde vochtige lucht moet dus best goed mogelijk afgevoerd worden en vervangen door frisse, verse lucht. Dit kan bijvoorbeeld door zelfregelende raamverluchtingen. Vraag ernaar bij uw vakhandel. Lees ook onze pagina over 'Slapen' , 'Slaapproblemen' en 'Een inloopdouche'.