Header image  
Grootouders/Senioren: Kanker  
line decor
   
line decor
   
 

Kanker

 

Naarmate we ouder worden, zien we meer en meer gevallen van kanker opduiken in onze omgeving. Niemand staat erbij stil, maar eenieder kan de vreselijke ziekte krijgen. Preventie is heel belangrijk omdat er toch een aanzienlijk aantal kankers verbonden zijn met onze leefwijze. De manier waarop we dus leven, verhoogt of verlaagt dus ons eigen risico om met de ziekte geconfronteerd te worden.

Kanker volledig uitsluiten door een gezonde levenswijze is onmogelijk, maar mits voldoende waakzaamheid en met de huidige opsporingstechnieken is het mogelijk om lang kankervrij te blijven en indien het zover is, er tenminste vroeg bij te zijn. Bij opsporing of screening is het dus de bedoeling om de kanker in een vroegtijdig stadium op te sporen, om zo de kansen op genezing te verhogen. Screening vormt ook een belangrijke bijdrage in de strijd tegen kanker. Jammer genoeg lenen niet alle types kanker zich voor screening en vroegtijdige opsporing.

 

Wat kunnen we zoal algemeen doen om zo gezond en hopelijk kankervrij mogelijk te leven:

*) Probeer te stoppen met roken. U zult er al zeker een mooiere huid, betere ademhaling en vooral betere conditie door krijgen.
*) Eet gezond, maar ga ook de geneugtes van het leven niet uit de weg. Maar beperk en limiteer deze meestal ongezondere zaken. Genieten van eten kan gebeuren via kwaliteit, niet noodzakelijk via kwantiteit.
*) Zorg voor voldoende beweging. Een lichaam dat vaak beweegt, voelt zich beter en men gaat minder last van stress hebben. Hierdoor gaat men ook weeral gelukkiger worden.
*) Zorg voor geregelde checkups bij uw (huis)arts, zodanig dat u zich kunt wapenen tegen bepaalde familiale (kanker)risico’s.
Indien de arts ooit een afwijking constateert, moet u zich goed informeren wat er nu moet gebeuren. Het is de bedoeling bij een vroegtijdige diagnose om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen, zodanig dat men snel terug gezond kan worden. De arts zal dan doorverwijzen, of de specialist zal via gespecialiseerde onderzoeksmethodes trachten het soort kanker zo snel mogelijk te identificeren en te lokaliseren. De behandeling moet immers snel, tijdig, maar vooral correct gebeuren. Dit is allemaal gebaseerd om een juiste identificatie.

Onthou tot slot ook dat geen enkel symptoom specifiek is voor een welbepaalde kanker. Bij aanhoudende afwijkingen is de beste raad altijd: raadpleeg onmiddellijk uw arts. Dat zal u helpen bij de vroegtijdige diagnose van heel wat kankers (keel, mond, prostaat,blaas, testikels,klieren,…). De raad om zo snel mogelijk een arts te raadplegen, geldt zeker bij de opsporing bij vrouwen van borst-, baarmoederhalskanker. Wanneer men jaarlijks op gynaecologisch onderzoek gaat, kan men het risico op laattijdige ontdekking al beperken. Vrouwen moeten bij de minste knobbel of verandering in de borst, altijd een gynaecoloog zo snel mogelijk contacteren. Borstkanker kan immers zeer agressief en snel evolueren. Vandaar tot slotte nogmaals de raad: Bij klachten, hoe onbeduidend u ze ook vindt… Raadpleeg uw arts! Lees ook onze pagina over ‘Menopauze’ en 'Prostaat'.