Header image  
Grootouders/Senioren: Wellness: Bezoek aan de sauna  
line decor
   
line decor
   
 

Wellness: Bezoek aan de sauna

 

Na het pensioen, maar ook tijdens de actieve loopbaan, is niets zo ontspannend en ontstressend als een bezoek aan de sauna. Toch moet men enige aandachtspunten in de gaten houden om het bezoek zo goed mogelijk te laten verlopen:

*) Net zoals bij het beginnen met hardlopen, is het beginnen met saunabaden vooral een kwestie van stap voor stap opbouwen. Vooral het langzaam opwarmen en het afdoend afkoelen aan het einde van een saunabeurt zijn heel belangrijk.

*) Probeer een goede uitleg te krijgen van het gespecialiseerde personeel van de sauna en probeer goed in te schatten bij welke temperatuur u zich in eerste instantie het best voelt. Er zijn vaak meerdere sauna’s op verschillende temperatuur voor handen en, mits wat uitleg vanwege het personeel, kunt u de voor u best geëigende sauna selecteren.

*) Vermijd ten alle tijden de consumptie van alcohol, alvorens de sauna in te duiken. U zult in de sauna immers geweldig beginnen transpireren. Ook van alcohol gaan de meeste mensen meer transpireren, vandaar dat de combinatie tussen beiden niet zo gezond is. Het is eveneens uiterst belangrijk om na de sauna het vochtgehalte van het lichaam terug aan te vullen door het drinken van water of thee.

 

*) Er zijn sauna’s waarbij men in adamskostuum rondloopt, maar er zijn ook sauna’s waar men dit in badpak of zwembroek kan ondernemen. Het is gewoon kwestie om u op voorhand te bevragen. U brengt sowieso best een grote badhanddoek mee, waar u, indien gewenst, op kunt liggen. Ook een comfortabele badjas is handig, indien u even buiten de sauna vertoeft.

*) Probeer het bezoek aan de sauna te doen met uw partner, familie of goede vriend(en). Het is fijn om gezellig wat te keuvelen, terwijl de sauna haar ontspannende werking uitoefent. Toch kan ook volstrekte stilte u helpen om te ontspannen. Enkel genieten van de heerlijke warmte kan enorm ontstressend zijn.

*) Hou vooral geen juwelen in de sauna aan. Horloges, kettingen of oorbellen,… gaan enorm warm worden in de sauna en dit zal hoegenaamd niet prettig aanvoelen. Laat deze best thuis, dan kunt u ze niet verliezen, noch kunnen ze gestolen raken…

Zie ook onze pagina over ‘Wellness thuis’.