Header image  
Grootouders/Senioren: Prostaat en de oudere man  
line decor
   
line decor
   
 

Prostaat en de oudere man

 

De prostaat komt enkel voor bij mannen. Toch zorgt de prostaat niet altijd op latere leeftijd voor problemen, wat men algemeen aanneemt. De prostaat is een kleine klier die achter het schaambeen, onder de blaas zit. De prostaat produceert het zaadvocht nodig voor een ejaculatie. Het prostaatvocht verzorg immers het transport van de zaadcellen, aangemaakt in de teelballen van de man.

Naarmate mannen ouder worden, kunnen er drie problemen optreden met de prostaat. Allereerst kan de prostaat goedaardig vergroten, waarbij er plasproblemen kunnen ontstaan doordat de prostaat druk uitoefent op de plasbuis. Daarnaast kan men ook een prostaatontsteking krijgen. Tot slotte kan er ook prostaatkanker ontstaan, alhoewel deze in eerste instantie geen ongemakken veroorzaakt. De negatieve effecten van prostaatkanker uiten zich pas op een later stadium, vaak als het reeds vergevorderd is en uitzaaiingen heeft.

Tekenen van een goedaardig vergrootte prostaat:

*) Dikwijls moeten plassen
*) Nachtelijk vaak moeten opstaan om te plassen
*) Nadruppelen
*) Het gevoel hebben dat de blaas niet volledig geledigd is na het plassen
*) Moeite om te beginnen plassen

 

Bij één van deze tekenen kan men best naar de huisarts gaan. Deze kan de aandoening onderzoeken en vaak blijkt het gewoon een goedaardige vergroting van de prostaat te zijn. Toch is het bij mogelijke prostaatproblemen kwestie om zo snel mogelijk de diagnose door een arts te laten stellen. Bij prostaatkanker kan men er best zo snel mogelijk bij zijn, omdat de kankerbehandeling veel meer kans op succes heeft dan op een later (vergevorderd) stadium.

Het grote gevaar van prostaatkanker is dat men in eerste instantie geen klachten heeft. Ondertussen groeit de tumor en na een tijdje begint ie uitzaaiingen te vertonen richting buikholte. Op dat moment beginnen de klachten, maar dan is het vaak reeds te laat. De behandeling zal veel moeilijker zijn en minder kans op succes vertonen. Wanneer de kanker wordt ontdekt zonder uitzaaiingen kan men immers met een operatie of bestraling succes boeken. Bij uitzaaiingen zal de behandeling stukken moeilijker en zwaarder zijn, zonder grote kans op succes. 

Prostaatkanker wordt op verschillende wijzen aangepakt. De specialist zal rekening houden met de grootte van de tumor, de conditie van de arts en diens leeftijd. Meestal wordt bij de behandeling van prostaatkanker geopteerd voor een operatie, bestraling en hormonale therapie. Deze behandeling wordt volledig uitgewerkt door de behandelende arts. Men zal zeker via bloedonderzoek (PSA-waarden) het verloop van de ziekte opvolgen. PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigen en is een stof die bij mannen met prostaatkanker in verhoogde waardes in het bloed aanwezig is. De interpretatie van deze waarde moet gebeuren door een arts, omdat het PSA-gehalte met de leeftijd sowieso toeneemt. Bij twijfel, zal men opteren voor het nemen van een biopsie (staaltje) van de prostaat, om een onderzoek op te doen.