Header image  
Grootouders/Senioren: Ouderdomsdiabetes of Diabetes type 2  
line decor
   
line decor
   
 

Ouderdomsdiabetes of Diabetes type 2

 

Heeft men als senior voortdurend last van een droge mond, dorst, dikwijls plassen, vermoeidheid, slaperigheid en urineweginfecties? Het is dan best aangewezen om de huisarts te raadplegen. Men een eenvoudige bloedtest kan deze achterhalen of men ouderdomsdiabetes heeft.

Ouderdomsdiabetes is een chronische aandoening en wordt in de volksmond suikerziekte genaamd. Er zijn twee types Diabetes: type 1 en type 2. Hoe ouder we worden hoe meer kans we lopen om type 2 diabetes/ouderdomsdiabetes te ontwikkelen. Diabetes type 2 kan evenwel goed voorkomen worden, mits wat eenvoudige maatregelen. Bij diabetes type 2 kan er sprake zijn van een duaal probleem. Het lichaam wordt ongevoelig voor insuline of het maakt te weinig insuline aan. Dit komt vaak voor in combinatie met een ongunstige vetsamenstelling in het bloed, overgewicht en hoge bloeddruk. Diabetes type 2 is erfelijk, maar wordt eveneens beïnvloed door overgewicht en te weinig lichaamsbeweging. Als we ouder worden gaat onze stofwisseling vertragen, gaan we vaak minder bewegen, maar evenveel eten. Het risico op zwaarlijvigheid stijgt en daardoor ook de kans op diabetes type 2.

 

De behandeling van diabetes type 2 in een vroeg stadium bestaat erin om de levensstijl aan te passen, in combinatie met bloedsuikerverlagende medicatie in tabletvorm. Indien dit niet werkt, kan men ook overschakelen op insuline-injecties. De arts gaat in zijn behandeling ook ijveren om de hoge bloeddruk en ongunstige vetsamenstelling, vaak ten gevolge van obesitas, te verbeteren. De levensstijlaanpassingen zijn vaak:

*) Meer sporten of gewoonweg meer lichaamsbeweging (meer verplaatsingen te voet of met de fiets)
*) Verzadigd vet vermijden. Dit zit oa in room, frietjes, gebak, gefrituurd voedsel,…
*) Zout vermijden en opteren voor meer kruiden en specerijen.
*) Opteren voor magere of halfvolle zuivelproducten
*) Opteren voor volkoren graanproducten
*) Alcoholconsumptie beperken tot maximum één glas per dag
*) Suiker vermijden door te opteren voor suikervervangers. Bespreek dit op voorhand met uw arts, zodat deze u kan adviseren.
*) Opteer voor minarines of andere smeervetten met een verlaagd vetgehalte

Wanneer men ongezond leeft, verhoogt de risico om ooit diabetes type 2 te krijgen. Door gezond te leven op vlak van beweging en voeding, zal men zich na een tijdje stukken beter voelen. Bij gezondheidsproblemen moet men zich altijd wenden tot de huisarts, zodat deze de juiste diagnose en behandelingswijze kan vooropstellen. Lees ook onze andere pagina over ‘Diabetes’.