Header image  
Grootouders/Senioren: Minivijver op terras  
line decor
   
line decor
   
 

Minivijver op terras

 

Een vijver zorgt voor sfeer in de tuin, mits natuurlijk de juiste (kinder)beveiliging. Maar op een appartement met terras denken de meeste mensen dat het onmogelijk is om een vijvertje erop na te houden. Toch is niets minder waar.


Op terras kunt u best een minivijver plaatsen, die ook nog eens vele voordelen heeft. Het allereerste is dat er géén zware graafwerken bij komen kijken, u kunt immers gewoon een grote pot of teil gebruiken, die weliswaar waterdicht EN vorstvast is.
Allereerst moet een goede locatie op het terras gekozen worden. U dient dit goed te overwegen, want als de vijver gevuld is met water, is het veel moeilijker om deze nadien te verplaatsen. Plaats een minivijver best in de halfschaduw. In volle zon gaat een (kleinere) vijver te snel opwarmen, waardoor uw waterplanten niet gaan geschaad worden.


De ideale minivijver is tussen 25 à 50 cm diep en 40 à 60 cm breed. Opteer best voor planten die niet te groot worden. Kleinere varianten van bijvoorbeeld waterlelies zijn heel decoratief. Omdat iedere plant op verschillende dieptes het beste gedijt, kunt u wellicht best met verschillende diepteniveaus in de minivijver werken. Zuurstofplanten zitten het best op de bodem, want deze zorgen door hun zuurstofproductie voor helder water.

Vissen zijn bij een minivijver dan weer niet aan te raden, omdat een minivijver geen bescherming tegen vorst biedt en met zijn beperkte diepte volledig kan toevriezen. Vissen kunnen hier dan ook ('s winters) niet in overleven. In de andere seizoenen moet u dan weer rekening houden dat vissen gemakkelijk door katten uit deze vijvers 'gevist' worden. Lees ook onze pagina over 'Groene vingers ' en 'Wellness thuis'.