Header image  
Grootouders/Senioren: Menopauze  
line decor
   
line decor
   
 

Menopauze

 

Eén van de eerste tekenen van de aankomende menopauze zijn onregelmatige maandstonden. Het bloedverlies verandert in hoeveelheid en duur. De tijd tussen twee menstruaties verlengd of verkort en meestal rond de leeftijd van 52 jaar verdwijnen ze definitief. Meestal beginnen de eerste tekenen zo rond de leeftijd van 45 jaar, maar soms ten gevolge van operaties, radiotherapie of chemotherapie,… kan dit reeds gebeuren voor de leeftijd van 40 jaar.

Symptomen:

Het is verstandig uw huisarts raad te vragen wanneer de menstruaties langer dan 8 dagen duren of als men teveel bloed verliest. Ook moet de vrouw opletten indien ze bloedingen vertoont tussen menstruaties of na geslachtsgemeenschap. Opvliegers en nachtelijk transpireren, maar ook hoofdpijn, tintelingen in handen en voeten, depressieve gevoelens,… kunnen kenmerkend voor een nakende menopauze zijn.

Gevolgen:

De gevolgen van menopauze kunnen beperkt zijn, maar soms kunnen ze ook aanleiding geven tot ernstige problemen zoals drogere huid, een dunner wordende vaginawand, onvrijwillige urineverlies en door oestrogeentekort osteoporose (brozer worden van botten). Tot de leeftijd van 50 jaar zijn de meeste vrouwen beter bestand tegen hart-en vaatziekten dan de mannen. Regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde voeding lijken essentieel om hart-en vaataandoeningen te voorkomen. De hormonale schommelingen en veranderingen ten gevolge van de menopauze gaan ook het meest zichtbare lichaamsdeel, de huid, aantasten. Het is aan te raden om langdurige blootstelling aan ultraviolet zeker te beperken (zon, zonnebank), een vochtinbrengende huidcrème te gebruiken en te stoppen met roken. Ook gewichtstoename kan een mogelijk gevolg zijn van de menopauze. Toch is dit niet enkel te wijten aan hormonale schommelingen. Vaak gaat men minder bewegen, dus in feite minder energie nodig hebben. Dat men op dat ogenblik zijn voedingsinname niet aanpast, zorgt voor een toename van lichaamsgewicht, zowel bij de vrouwen als de mannen. Bewegen is de boodschap.

 

Preventie:

1) Voeding: Het wordt aangeraden om veel fruit en groenten te eten. Een vezelrijke voeding bevordert de darmtransit en beschermt tegen (darm)kanker. Probeer zo mager mogelijk vlees en vis te eten. Bepaalde voedingsstoffen als sauzen, gefrituurde gerechten, suikers, zout te vermijden. Het is aan te raden om een diëtist te raadplegen om een goed en evenwichtig dieet op te stellen.

2) Lichaamsbeweging: Een vrouw die de menopauzeleeftijd bereikt, kan best zo actief mogelijk blijven. Een goede lichaamsverzorging en lichaamsbeweging zorgen dat men beter kan ademen en een betere bloedcirculatie heeft. Rugklachten worden erdoor voorkomen en het risico op borstkanker wordt beperkt. Wandelen, joggen, turnen, zwemmen en fietsen zijn uitstekende sporten voor de ouder wordende mens.

Behandeling:

Er zijn twee behandelingsmethodes:

1) Hormoonbehandeling: Dit is een behandeling op basis van oestrogenen, vrouwelijke hormonen, ter substitutie van de verminderde eigen hormoonproductie ten gevolge van de (nakende) menopauze. De positieve effecten van deze hormoonbehandeling zijn duidelijk bewezen en gaan enerzijds de levenskwaliteit verbeteren (minder opvliegers) en anderzijds botverlies en kans op breuken verminderen. Een hormoonbehandeling wordt opgestart en opgevolgd door uw arts en zal in principe worden stopgezet als de klachten zijn verdwenen. Hormoonbehandeling brengt bepaalde risico’s met zich mee, waardoor uw arts heel goed op de hoogte moet gesteld worden van uw persoonlijke en familiale voorgeschiedenis met betrekking tot gezondheid en medicatiegebruik ten gevolge van bepaalde ziektes. Tot de risico’s van de hormoonbehandeling mogen we een verhoogd risico op borstkanker, leveraandoeningen, hoge bloeddruk, spataders,… rekenen. Hierbij zal uw arts in gesprek met u de juiste afwegingen maken.

2) Niet-hormonale behandeling: Naast de hormonale therapie, zijn er ook andere medicatievormen, die evenwel minder doeltreffend zijn dan de hormonen. In bepaalde gevallen zal de arts opteren om antidepressiva voor te schrijven, alhoewel deze ook bijwerkingen kunnen hebben. Kalmeerpillen kunnen helpen tegen een onbehagelijk gevoel, maar gaan niet helpen tegen opvliegers. De arts zal een nauwgezette afweging maken tussen de voordelen en de nadelen van de medicatie ter behandeling van de menopauze.

Lees ook onze pagina over 'osteoporose' en 'Erectiestoornissen'.