Header image  
Grootouders/Senioren: Liefde op leeftijd  
line decor
   
line decor
   
 

Liefde op leeftijd

 

Wanneer twee mensen voor het altaar staan en mekaar eeuwige trouw beloven, is één van de wensen om samen gelukkig oud te worden. Mensen leven steeds langer, waardoor we ook steeds meer tijd doorbrengen met onze partner.

Zolang men werkt en kinderen thuis heeft, heeft men veel afleiding. Zeker na het vertrek van de kinderen uit huis, worden veel koppels opnieuw met elkaar geconfronteerd. Men moet weer herontdekken waarvoor men een drietal decennia eerder voor mekaar heeft gekozen. Liefde is een werkwoord en dit betekent dus continu aandacht aan mekaar besteden en goed communiceren met elkaar. Men moet aandacht hebben voor elkaars gevoeligheden, mening en wensen. Een mogelijke sleur, na vertrek van de kinderen, kan vermeden worden door nieuwe uitdagingen te ontdekken. Toch moet men ook voldoende tijd en ruimte inbouwen voor onszelf. Wanneer men alles samen gaan doen, bestaat weer de kans dat men mekaar verstikken.

 

Intimiteit, samenzijn en tederheid moeten de hoeksteen vormen voor een relatie, ook op latere leeftijd. Intimiteit betekent immers dat de partner de vertrouwenspersoon is, waarmee men vrij kan spreken, met wie men kan rouwen en die troost kan geven en ontvangen. Oudere koppels met een gezonde relatie gaan dan ook tal van voordelen ervaren:

*) Betere en meer sociale engagementen
*) Beter sociaal contact en dus minder eenzaamheid
*) Een betere gezondheid
*) Minder sleur
*) Minder last van stress, angst
*) Minder onzekerheid
*) …

Seksualiteit op latere leeftijd is vaak een taboe, terwijl dit helemaal niet het geval moet zijn. Door een open gesprek met elkaar aan te gaan, kan dit aanleiding geven tot meer seksuele creativiteit en voldoening. De grote meerderheid van de senioren is best tevreden over hun seksueel leven. Ook wanneer de seksuele activiteit op een zeer laag peil staat, is dit vaak geen belemmering voor een goede tevredenheid over de relatie. De daad op zich boet aan belang in, terwijl tederheid en innig samenzijn aan belang wint. Toch kan, in bepaalde gevallen, ondanks goede bedoelingen en inspanningen de seksualiteit een bron van conflicten zijn. Het kan nooit kwaad om dit te bespreken met de huisarts en om een doorverwijzing naar professionele hulp te vragen. Oplossingen kunnen er slechts komen door problemen bespreekbaar te maken. Lees ook onze pagina over ‘Seksuele opvoeding’.