Header image  

Grootouders/Senioren:

Stress rond de feestdagen vermijden

 
line decor
   
line decor
   
 

Stress rond de feestdagen vermijden

 

De eindejaarsperiode kunnen een bron van geluk, maar ook ergernis zijn. Bij sommige mensen induceren de feestdagen een hoop stress, omdat er allerlei (familie)problemen de goede gang van zaken kunnen verstoren. Vandaar deze pagina om mogelijke ergernissen rond familie, kinderen en de voorbereiding van feestje(s) in de kiem te smoren.

Voorbereiding van feestjes:

*) Schakel uw gans gezin in om het feestje voor te bereiden, zodanig dat u niet alles zelf moet doen.

*) Ga na of u dit jaar weer kaartjes gaat versturen, of misschien beter opteert voor digitale kaartjes via het internet. Veel goedkoper, vaak mooier en de gedachte blijft hetzelfde. De zoektocht naar het perfecte kaartje kan hierdoor veel sneller en efficiënter gebeuren.

*) Probeer het feestje zo goed mogelijk vooraf klaar te hebben. Zeker met betrekking tot het eten, is het best alles klaar te hebben, alvorens het feestje start. Een kookprobleem tijdens het feestje brengt gegarandeerd een hoop stress en de onnodige hilariteit met zich mee.

*) Schoenmaker blijf bij je leest. Ook voor feestjes, kunt u best gaan voor gevestigde waarden en voor recepten die u de baas kunt. Niets is zo frustrerend als een recept dat mislukt. De goede intentie vooraf, kan de slechte smaakbeurt tijdens het diner niet wegnemen. Ga dus voor zaken die u zeker perfect kunt klaarmaken.

 

Familie:

*) Familiefeestjes in het algemeen kunnen ‘verraderlijk’ zijn. Zorg dat familieleden die met mekaar in onmin leven, niet te dicht bij mekaar zitten. Het is de bedoeling dat het een fijn en warm feestje wordt, zonder ongemakkelijke stiltes en pseudo-geruzie. Hou dus de ‘kemphanen’ ver uit mekaar en zet er goede ‘buffers’ tussen.

*)  Probeer de taken wat te verdelen, ook tijdens het feestje zelf. U wil zelf toch ook kunnen meegenieten, zonder constant tussen de keuken en de living te moeten heen en weer lopen.

*) Vermijd discussie-onderwerpen en snij bij potentieel gevaar luchtige onderwerpen aan.

*) Spreek af hoeveel de cadeautjes kosten, zodat er geen ongemakkelijke stiltes komen bij miskopen. Het valt niet in goede aarde, wanneer één partij een duur cadeau opent en de andere een goedkoop item uitpakt. Dit vermijdt u door goede (financiële) afspraken te maken.

 

Kinderen:

*) Bij sneeuwval, stuur de jongere generatie naar buiten om in de tuin wat te ravotten. Binnen kunt u best een speelhoek voorzien zodat ze hun eigen speelplek hebben. Het lawaai wordt wat verminderd rond de volwassen gesprekstafel en u kunt de kinderen vanaf een afstand in de gaten houden.

*) Als de speelhoek is uitgespeeld, of ze zijn klaar met ravotten buiten, kunt u best wat kinder-DVD’s opzetten.

*) Hou de pakjes achter de hand om ze braaf te houden. Op het einde van de avond mogen ze dan hun pakjes opendoen!

Lees ook onze pagina over 'Halloween vieren'.