Header image  
Grootouders/Senioren: Intuïtie bij beslissingen  
line decor
   
line decor
   
 

Intuïtie bij beslissingen

 

Een moeilijke beslissing nemen. Wel of niet op wereldreis? Wel of niet die auto of woning kopen? Wat is eigenlijk de beste manier om moeilijke beslissingen te nemen?

Bij het maken van ingewikkelde keuzes gaan veel mensen enorm belang hechten aan hun verstand. Het gevoel of het onderbewustzijn wordt over het hoofd gezien. Het menselijke brein is fantastisch om feiten te checken en verifiëren, maar het onderbewustzijn gaat vaak de uiteindelijke knopen doorhakken.

De meeste mensen gaan heel fel aan de slag met hun ratio om te komen tot een beslissing. Ze nemen allerhande hulpmiddelen ( consumententests, magazines,internet,…)bij de hand om tot een rationele beslissing te komen. Toch heeft dit soort rationeel denken ook nadelen, vermits men tot in het oneindige kan palaveren over de feiten, maar soms is het onderbewustzijn een veel betere gids. Daarom dat men de intuïtie nooit mag ‘vergeten’ in het beslissingsproces.

 

De beste manier van beslissen is om eerst alle informatie op te zoeken. Zoek de kosten uit, check de (rand)voorwaarden en onderzoek uw persoonlijke mogelijkheden. Zet daarna uw intuïtie aan het werk. Dit kan men best doen door tijd te nemen en ongedwongen tijdens een nachtje slapen of een wandeling onbewust wat te ‘mijmeren’. Als het ware de gedachten wat laten ‘sudderen’. Daarna is het opeens heel makkelijk om affirmatief te handelen, of juist niet.

Dit ongedwongen toelaten van onderbewuste denkprocessen is niet voor ieder weggelegd, maar toch is het een nuttig hulpmiddel om te komen tot een uiteindelijk besluit, zeker wanneer men er rationeel totaal niet uitkomt. Bij besluiteloze mensen kan het soms helpen om bij twee mogelijke alternatieven, de pros en contras neer te pennen. Kies op basis van deze pros en contras één optie en ga slapen. Ontwaakt men met een fris hoofd dat nog steeds volmondig ‘ja’ denkt, dan hebt u de juiste keuze gemaakt. Bent u chagrijnig wakker geworden, dan is uw optie verkeerd en moet u wellicht de andere optie (her)overwegen.