Header image  
Grootouders/Senioren: Doofheid en gehoorschade  
line decor
   
line decor
   
 

Doofheid en gehoorschade

 

Met ouder worden gaat het gehoor achteruit. Vanaf dertig jaar gaat men de hogere tonen minder goed horen en laat dat nu net de tonen zijn die we nodig hebben om te luisteren en dus een conversatie te voeren. Slechthorendheid kan aangeboren zijn, maar de voornaamste oorzaken zijn de veroudering en langdurige blootstelling(en) aan lawaai. Doofheid is één van de grootste oorzaken van sociale isolatie op latere leeftijd. Indien men niet kan horen, kan men vaak ook niet converseren, vandaar.

Hoe schadelijk geluid is voor ons gehoor is afhankelijk van een aantal factoren zoals de duur van de blootstelling, geluidssterkte en frequentie van het geluid. Een te lange blootstelling kan leiden tot slechthorendheid, oorsuizen en oorpijn. Lawaai geeft indirect nog aanleiding tot een heel rits aan gezondheidsrisico’s zoals slaapmoeilijkheden, slechte voedselvertering, verhoogde bloeddruk, verhoogde hartslag en concentratieproblemen. 

De Belgische wetgever verplicht werknemers om vanaf 85 decibel hun gehoor te beschermen. In cafés, dancings mag het geluidsniveau niet boven 90 decibel uitstijgen.  In de praktijk gebeurt deze controle te weinig. Zoals gezegd speelt de blootstelling aan geluid ook een rol. Zo kan men acht uur worden blootgesteld aan 75 decibel zonder gehoorschade op te lopen. Een grasmachine van 105 decibel veroorzaakt reeds na ongeveer één minuut gehoorschade. In dancings kan het geluidsniveau oplopen tot 140 decibel.

 

Met behulp van gehoorbescherming kan men het geluid dempen en de schade aan het gehoor beperken. Er bestaan verschillende vormen van. Zo bestaan er wegwerpoortjes (vaak in gele kleur), die men na gebruik kan wegwerpen. Ook kan men bij een audicien op maat gemaakte oordopjes aankopen, die de gehoorgang perfect afsluiten. Oorkappen zijn verstelbaar en worden over het gehele oor gebracht, waardoor ze nog beter beschermen dan oordopjes.

Tips om gehoorschade te beperken thuis:

*) Bij lawaaierig werk altijd gehoorbescherming dragen
*) Let op met vuurwerk en luide knallen. Best gehoorbescherming dragen!
*) Bij langdurige blootstelling aan lawaai, kan men best zijn oren een langere periode tot ‘rust’ laten komen.
*) Zet het volume van radio en televisie niet te luid.
*) Raadpleeg uw huisarts of oorspecialist indien u langer dan één dag oorsuizingen heeft, gedempt geluid of fluittonen hoort.

Indien er gehoorschade is opgetreden, kan de arts of audioloog u verder helpen met een gehoorapparaat. Hierdoor wordt het contact met de omgeving terug verbeterd. Er zijn verschillende modellen op de markt. Sommige worden in het oor gedragen, anderen bevinden zich achter de oorschelp. Toch kan géén enkel gehoorapparaat het gehoor terug volledig herstellen, zodat het kwestie blijft om ons gehoor tijdens het verloop van ons leven zo goed mogelijk te beschermen tegen (overdreven) lawaai.