Header image  
Grootouders/Senioren: Een computer of PC kopen  
line decor
   
line decor
   
 

Een computer of PC kopen

 

Als senioren  is het moeilijk om de huidige technologische vooruitgang te volgen. Het is dus moeilijk om bijvoorbeeld een geschikte computer aan te schaffen. Wanneer we de reclamefolders van computerwinkels doorbladeren, dan lijkt het wel gecodeerde taal. Toch is de opbouw/structuur van een computer niet echt moeilijk.

De onderdelen:

*) De processor: Dit is eigenlijk het brein van de computer. We kunnen het vergelijken met een geavanceerde rekenmachine, die eigenlijk alle bewerkingen van de computer moet uitvoeren. De snelheid van een processor wordt tegenwoordig uitgedrukt in Gigahertz en meestal zijn de processoren van de merken Intel en AMD. De snelheid van de processor in combinatie met eventueel meerdere processoren (dual core, quadcore,…) zal de prijs van de computer sterk bepalen.

*) De grafische kaart: Dit onderdeel is naast de processor zeer belangrijk. Het is een soort minicomputer die speciaal dient voor de verwerking van grafische toepassingen zoals film, games. Op de grafische kaart zit ook een processor en de snelheid van deze processor wordt ook uitgedrukt in Gigahertz. Ook het geheugen op de grafische kaart wordt weergegeven. Hoe hoger de snelheid en hoe meer geheugen op de kaart, des te sneller en beter, maar ook duurder natuurlijk.

*) Het geheugen en de harde schijf: Het geheugen wordt aangeduid met RAM (Random Access Memory) en mag vergeleken worden met ons korte termijn geheugen. Hoe meer RAM, hoe meer taken de computer tegelijkertijd kan uitvoeren. Op de harde schijf wordt de data ‘weggeschreven’ en bewaard. Dit kan men dus vergelijken met ons langetermijngeheugen. Zowel het geheugen als de capaciteit van de harde schijf worden gekwantificeerd in Gigabyte.

*) De geluidskaart: De geluidskaart dient zoals het woord zegt, het geluid te verwerken. Men kan opteren voor een standaardkaart of een kaart waarmee men surround geluid met behulp van vijf geluidboxen kan genereren.

 

*) Randapparatuur: Met randapparatuur bedoelen we de apparatuur/onderdelen van de pc die u helpen om te interageren met de omgeving. In eerste instantie behoort hiertoe de optische schijfeenheid: Vroeger waren dit gewoon CD-rom (schijfjes die men enkel kon inlezen) en tegenwoordig zijn het meestal multiformat DVD-lezers en DVDschrijvers. Een essentieel onderdeel van de randapparatuur zijn ook de printers en scanners, waarmee u respectievelijk dingen kunt afdrinken en dingen kunt inscannen (digitaliseren) naar uw pc. Ook dockingstations waarin u uw digitaal fototoestel plaatst, behoren hiertoe.

*) Aansluitingen: Essentieel zijn ook de connectiemogelijkheden van uw pc naar de buitenwereld. In eerste instantie denken we hierbij aan USB-aansluitingen, waarmee u externe randapparatuur als printers, scanners, digitale fototoestellen kunt aansluiten. Bij de aansluitingen moeten we ook de Ethernetaansluiting rekenen, waarmee u een vaste (draad)connectie met het internet kunt maken via een provider. Om dit draadloos te doen moet u aan uw modem (gegevenstransmitter van en naar de kabel of telefoonverbinding van uw internetprovider) een draadloze router ( een soort van digitale antenne) hangen. Wanneer uw PC is uitgerust met wifi, kunt u dan draadloos op internet gaan binnen uw huiskamer. Deze verbinding moet ook beveiligd worden, omdat anders derden via uw internetverbinding kunnen surfen. Dit is natuurlijk al wat gespecialiseerdere materie, maar uw provider en/of computerwinkel kan u hierin zeker verder helpen.

*) Software: Zonder software draait een pc niet. Het belangrijkste is het besturingssysteem van de pc. Vaak wordt dit standaard meegeleverd met de pc, maar soms moet u hiervoor ook extra betalen, vandaar dat u de reclameadvertenties goed moet napluizen. Het meest gebruikte systeem is Microsoft Windows. Het laatste nieuwe systeem (status 2010) is Windows 7. U heeft hierin verschillende versies, waarbij voor een thuisgebruiker Windows Home Premium vaak de meest interessante versie is. Toch zijn er nog andere besturingssystemen zoals Linux. Als men standaard bij een pc veel programma’s (software) levert, is dit een goede zaak voor u, maar laat u ook weer niet overdonderen. Sommige gespecialiseerde programma’s zult u nooit gebruiken.

De juiste pc kiezen is een afwegen van kosten en baten. Wil men gewoon surfen op het internet, dan volstaan de meest eenvoudige modellen. Wil men spelletjes gaan spelen, foto’s en video’s gaan verwerken en bewerken, dan moet men opteren voor een snellere PC met een goede grafische kaart en goede geluidskaart. Wanneer u gaat vergelijken, moet u goed in de gaten houden wat het globaal pakket inhoudt: De hardware moet ok zijn, maar u moet ook voldoende software en een goed besturingssysteem meegeleverd krijgen. Wanneer u bijvoorbeeld achteraf bijkomend een besturingssysteem moet aanschaffen, kan de goedkope aanbieding opeens een heel stuk duurder uitvallen. Wanneer u de mogelijkheid heeft, kunt u best iemand met PC-ervaring uit uw omgeving (onze tiener kleinkinderen bijvoorbeeld) meenemen en u laten adviseren.