Header image  
Betalen in het buitenland  
line decor
   
line decor
   
 

Betalen in het buitenland

 

In de 17 landen binnen de eurozone kunt u cash met de euro betalen. Deze landen (status 25/09/2013) zijn: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovkije, Slovenië en Spanje. Er zijn nog andere landen in Europa met de euro als officiële munteenheid. Best is om dit steeds even op voorhand online of in geval van een geboekte reis, even te vragen bij uw reisbureau.
Buiten deze Eurozone landen zult u dus een andere munteenheid moeten gebruiken en dus moet u geld omwisselen. U kunt dit op voorhand bij uw bank bestellen en omwisselen, of u kunt ter plaatse omwisselen tegen euro's. Let wel, u zult hiervoor een commissie moeten betalen en dit kan nogal variëren. Let ter plaatse ook op met uw cashgeld. Steek het niet allemaal op één plek, maar verdeel het over uzelf, uw medereiziger(s) en bagage. Diefstal is snel gebeurd en met uw ganse cashgeld in één enkele portefeuille, kan een onaangename ervaring nog verergeren.

Een alternatief voor het betalen met cash is betalen met uw betaalkaart. Alhoewel het handig is en relatief veilig is het niet altijd even goedkoop. Indien u binnen de eurozone blijft, kijk of uw kaart een Maestrofunctie heeft. Het gebruik ervan kost evenveel als in België en u er kunt op de meeste plaatsen betalen. Buiten de Eurozone geldt weer een ander verhaal en hier gaan weer kosten bij komen. Hoe hoog deze zijn varieert weer, dus informeer u best op voorhand.

Kredietkaarten zijn ook een alternatief op plaatsen waar u niet met de maestrofunctie van uw betaalkaart kunt betalen. Als betaalmiddel relatief goedkoop, maar geld ermee uit de muur halen is dan weer duurder dan met uw (maestro)betaalkaart. Kijk ook nog even of uw de pincode nog kent van uw kredietkaart, want deze heeft u nodig op de meeste plaatsen. Hou ook uw maximumbedrag in de gaten dat u per betaalkaart of kredietkaart kunt uitgeven. Desnoods verhoogt u dit plafond tijdelijk in samenspraak met uw bank. Bij diefstal van uw betaalkaart of kredietkaart laat deze onmiddellijk blokkeren via Card Stop (+32 70 344 344). Lees ook onze pagina's over 'Op vakantie' en 'Reisapotheek'.