Header image  
Varia: Troostshoppen  
line decor
 
line decor
   
 

Troostshoppen

 
 

 

Troostshoppen is een begrip wat de meeste vrouwen wel kennen. Maar ook mannen kunnen soms hun emoties ‘verwerken’ via onnodige aankopen. Troostshoppen leidt dan ook vaak tot kortstondig geluk, maar op lange termijn zit men vaak met een onnodige aankoop en een legere portemonnee achteraf.

Wat kan men eigenlijk doen om gerichter en meer doordacht te shoppen?

*) Vele kleine uitgaven maken één grote uitgave: Door onnodig veel kleine aankopen te doen, zit je aan het einde van de rit met een hoge rekening. Smeer bijvoorbeeld zelf je boterhammen, ipv telkens aan de broodjesbar een belegd broodje te kopen. Zo zijn er nog voorbeelden. Let dus wat op de kleinere, veelvuldige uitgaven en kijk of u er op kunt besparen.

*) Betaal altijd cash: Door cash te betalen heeft u een veel beter zicht op wat uit uw portemonnee verdwijnt. Een creditcard is nu eenmaal veel makkelijker, maar verliest men zeker het overzicht over de uitgaven.

*) Vermijd internetshoppen: Internetshoppen kan heel voordelig zijn, maar het is kwestie doordacht te kopen. Door in het wilde weg online te bestellen, kunt u op het einde van de maand opeens een onaangename (credit)rekening krijgen.

*) Zet geld opzij om te shoppen. Een inspanning iedere dag zorgt voor een mooi sommetje op het einde van de maand. U kunt uzelf dan belonen door het opzij te zetten of eens leuk te gaan shoppen (en cash te betalen!).

 

*) Koop bewust en hou bewust een overzicht van uw uitgaven. Dit kunt u best doen door eens een tweetal weken uw inkomsten en uitgaven langs mekaar te leggen. U zult merken dat bepaalde uitgaven eigenlijk niet nodig zijn. Door dit overzicht kunt u dan doelbewust de volgende keer nutteloze uitgaven vermijden.

*) Probeer uit te stellen: Door een aankoop uit te stellen, kunt u de pro’s en contra’s beter afwegen. Impulsaankopen zijn gevaarlijk. Door een ‘afkoelperiode’ in te lassen, kunt u dit vermijden. Indien u na deze periode nog overtuigd bent dat de aankoop nuttig is, kunt u met een gerust gemoed de aankoop doen. Indien niet, heeft u zich weer een nutteloze uitgave bespaard.

*) Zorg voor een realistisch maandbudget en hou u eraan. Weet wat u binnenkrijgt en wat er mag uitgegeven worden en aan wat. Overzichten zijn duidelijk en helpen om nutteloze aankopen en troostshoppen te vermijden.

*) Zoals het woord ‘troostshoppen’ al zegt, ga zeker nooit met een slecht gevoel shoppen. Hetzelfde geldt om hongerig te gaan winkelen in het warenhuis. U zult merken dat na zo’n bezoekje de winkelkar meer uitpuilt dan anders, meestal met calorierijk voedsel (snoep,…).

Zie ook onze pagina over 'Energieverbruik binnenshuis beperken'.