Header image  
Zwangerschap: Zwangerschapsweetjes
 
line decor
 

 
 
 


   

Zwangerschapsweetjes

 

Zwangerschap is voor de vrouw één van de mooiste tijden, maar ook één van de zwaarste. Het hele concept van de zwangerschap is voor veel jonge koppels zo nieuw, dat ze zich vaak dingen afvragen, maar moeite hebben om deze aan de gyneacoloog te stellen. Bepaalde zaken heeft de arts misschien niet behandeld omdat de zwangerschap voor iedere vrouw weer anders is, maar desalniettemin is elke vraag over en tijdens de zwangerschap relevant. Op deze pagina willen een paar onderwerpen bespreken, die veel zwangere vrouwen ervaren. Let wel, de lijst is helemaal niet compleet en vermits iedere vrouw anders is, gaat ook haar zwangerschapbeleving, met alle positieve en mindere kanten, anders zijn ten opzichte van bijvoorbeeld haar beste vriendin.

 

De zwangerschap gaat niet enkel de lichamelijke compositie veranderen, maar ook andere zaken gaan er beïnvloed door worden:

Emotionele veranderingen.

*) Nestdrang

Veel vrouwen ervaren een vorm van nestdrang, waarbij ze hun huis willen voorbereiden op de nakende komst van de baby. Naarmate de vermoedelijke bevallingsdatum dichterbij komt, gaat de nakende moeder kuisactiviteiten ondernemen, die ze wellicht voor de zwangerschap als totaal overbodig beschouwde. Dit verlangen om het huis tiptop in orde te brengen is wel degelijk nuttig om nadien meer tijd te hebben om te recupereren en te genieten van de baby. Maar zoals bij veel zaken: ‘Overdaad schaadt!’

*) Concentratieproblemen

Tijdens de eerste drie maanden  gaan vermoeidheid en ochtendmisselijkheid hun tol eisen. Veel vrouwen voelen zich geradbraakt en mentaal vermoeid. Maar ook de vrouwen zonder vermoeidheidsproblematiek door deze periode raken, kunnen last krijgen van concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Het feit dat ze in gedachten bezig zijn met de baby, is een gedeeltelijke oorzaak hiervan. Daarnaast ook de hormonale veranderingen die optreden tijdens het verloop van de zwangerschap. Alle zaken, behalve de baby en de nakende geboorte, lijken hiermee vergeleken van ondergeschikt belang. De moeder kan deze vergeetachtigheid en concentratieproblematiek bestrijden door lijstjes bij te houden met belangrijke data en afspraken.

*) Gemoedswisselingen

Het premenstruele syndroom en de zwangerschap zijn gelijkend op veel vlakken. De borsten zwellen op en worden gevoelig, de hormonen fluctueren en de vrouwen ervaren een veelvoud aan wisselende emoties. Indien de vrouw last heeft gehad van premenstrueel syndroom, zal ze wellicht ook meer risico op gemoedswisselingen hebben tijdens de zwangerschap. De emoties variëren tussen heel gelukkig en diep ongelukkig. Wenen en lachen liggen vaak niet dichter bij mekaar dan tijdens de zwangerschap.

Gemoedswisselingen zijn een normaal gegeven tijdens de zwangerschap, alhoewel ze tijdens het eerste trimester het meeste optreden. Ongeveer 10% van de vrouwen kan een depressie ondergaan tijdens de zwangerschap. Indien de vrouw last heeft van voortdurende slapeloosheid, veranderingen in het eetgedrag en overdreven gemoedswisselingen gedurende een periode van langer dan twee weken, moet ze onverwijld een arts consulteren.

 

Onverwachte veranderingen veroorzaakt door de zwangerschap.

*) Verandering van de borsten

Een vergroting van de borsten is één van de eerste tekenen van de zwangerschap. De borsten gaan normaliter tijdens het eerste trimester opzwellen en vergroten. Dit komt door de verhoogde hormonale niveaus in het bloed (Oestrogeen en progesteron). De ‘groeispurt’ tijdens het eerste trimester is ook niet het eindstadium! Tijdens het verdere verloop van de zwangerschap kunnen de borsten nog verder groeien.

Naast de groei van de borsten gaat ook de borstkas zich kunnen uitzetten. Wanneer een vrouw zwanger is, gaat de longcapaciteit toenemen, zodat ze meer zuurstof kan opnemen, met als logisch gevolg dat de borstomtrek hierdoor ook toeneemt. Een vrouw kan dus tijdens het verloop van haar zwangerschap haar beha maten moeten vergroten.

*) De huid

Zwangere vrouwen krijgen vaak de opmerking dat het lijkt alsof ze ‘bloeien’. Dit is slechts één van de huidveranderingen die de vrouw ervaart. Zwangere vrouwen hebben een verhoogd bloedvolume om de extra bloedtoevoer naar de baarmoeder te ondersteunen. Hierdoor gaan ook de bloedvaten naar de huidklieren meer bloed aanbrengen, waardoor er meer huidolie wordt aangemaakt.

Sommige vrouwen gaan gele tot bruine vlekken ontwikkelen. In de volksmond noemt men dit het zwangerschapsmasker, wanneer deze optreden in het gelaat. Ook gaan veel vrouwen een donkere lijn tussen hun navel en vagina kunnen zien optreden. Dit is ten gevolge van hyperpigmentatie van de huid. Dit alles is het gevolg van de zwangerschapshormonen, die het lichaam meer pigment laten aanmaken. Doordat de aanmaak van pigment niet gelijkmatig is over het ganse lichaam, kunnen de zwangerschapsvlekken ontstaan. Zonnecrème en het vermijden van (teveel) zonlicht kan deze ‘problematiek’ verminderen.

Ook acné is een veelvuldig voorkomend probleem tijdens de zwangerschap. De huidklieren maken immers meer talg aan. Ook hitte-uitslag treedt vaker op tijdens de zwangerschap, veroorzaakt door vochtigheid en zweten. De zwangerschap kan een jeukachtige periode betekenen voor de zwangere vrouw. Vooral op de buik ten gevolge van de uitzetting kan er jeuk ontstaan. De arts kan huidcrèmes voorschrijven om het droge of jeukende huid te verzachten.

*) Huid en nagels

Veel vrouwen ervaren een grote verandering op vlak van de textuur en groei van hun haren. De hormonen uitgescheiden door het zwangere lichaam gaan het haar sneller doen groeien en tegelijkertijd minder doen uitvallen. Maar deze (positieve) veranderingen zijn niet permanent. Veel vrouwen verliezen veel haar in de periode na de geboorte van het kind of na de stopzetting van de borstvoeding.

Sommige vrouwen zien ook dat er haren opduiken op ongewenste plaatsen, zoals in het aangezicht, de buik of rond de tepels. Andere veranderingen die er optreden zijn verandering van de huidtextuur naar in het ene geval vetter haar en in het ander geval droger haar. Zelfs de haarkleur kan (licht) veranderen.

Ook de nagels gaan sneller groeien tijdens de zwangerschap. Tevens ervaren veel vrouwen dat de nagels brozer zijn en sneller afbrokkelen tijdens de zwangerschap. Ook deze veranderingen zijn net zoals bij de haren niet definitief. Vrouwen die last hebben van hun nagels, kunnen deze best zo kort mogelijk houden en nagelproducten zoals nagellak vermijden.

*) Schoenmaat

Ook de schoenmaat ontsnapt niet aan de zwangerschapsperikelen. Door de verhoogde hormonenproductie in het zwangere lichaam, gaan veel vrouwen het opzwellen van de voeten ervaren en hierdoor een grotere schoenmaat nodig hebben.

 

*) Beweeglijkheid van de gewrichten

Tijdens de zwangerschap produceert het lichaam een hormoon relaxine genaamd. Relaxine gaat de ligamenten in het lichaam losser maken, waardoor de zwangere persoon minder stabiel in onder andere de gewrichten is en hierdoor meer gevoelig voor blessures is. Er is dan een verhoogd risico op overstrekken van de gewrichten, zeker de bekkengewrichten, knie-gewrichten, (lage) rug en kniegewrichten. Zwangere vrouwen moeten dus zéér voorzichtig zijn bij sportbeoefening of bij het heffen van voorwerpen. Het is beter om bij het laatste geval de partner in te schakelen, zeker tijdens de tweede helft van de zwangerschap! Lees ook onze pagina over 'Bekkeninstabiliteit' voor meer informatie.

*) Spataders

Spataders worden vaak aangetroffen op de onderbenen of rond de schaamstreek. Tijdens de zwangerschap gaan ze vaker ontstaan ten gevolge van het verhoogde bloedvolume. Sommige verdwijnen weer na de zwangerschap, maar sommige zijn permanent. Het is best om hun ontstaan zoveel mogelijk te vermijden door volgende tips:

-) Vermijden om  te lang recht te staan of te zitten gedurende lange tijd
-) Het dragen van losse kledij
-) De voeten op een verhoog te leggen wanneer men zit                  

Ook aambeien, spataders op de sluitspier, gaan vaker optreden tijdens de zwangerschap. Omdat het bloedvolume toeneemt en de baarmoeder druk uitoefent op de pelvis, gaan de aders in het rectum kunnen vergroten. Aambeien kunnen zeer pijnlijk zijn, bloeden en jeuken, zeker tijdens en net na de stoelgang. De combinatie van constipatie met aambeien kunnen het bezoek aan de wc tot een zeer pijnlijke, onaangename ervaring herleiden.

Constipatie is ook vaak voorkomend probleem tijdens de zwangerschap omdat de snelheid waarmee het voedsel verteerd wordt, vertraagt. Als dan tijdens het tweede gedeelte van de zwangerschap ook nog eens de baarmoeder op de darmen begint te drukken, gaat de darmtransit bemoeilijkt worden. Zoals gezegd, gaat ook constipatie mee aanleiding geven tot het ontstaan van aambeien.

De beste manier om constipatie en aambeien te bestrijden, is om het ontstaan ervan te vermijden. Een vezelrijk dieet, het drinken van veel vloeistof en geregelde lichamelijke oefening gaat de darmtransit beter helpen verlopen. Indien de moeder onverhoopt toch aambeien ontdekt, moet de arts geconsulteerd worden, waarna deze speciale zalf zal voorschrijven.

*) De geboorte zelf

De gemoedswisselingen en hormonale pieken zijn overwonnen, maar ook op de geboortedag zelf zijn er nog verrassingen.

Bij veel vrouwen breken de vliezen bijvoorbeeld niet vanzelf en moet de gyneacoloog ingrijpen door de vliezen te breken. Hoeveel water mag een vrouw dan verwachten. Bij een voldragen baby bedraagt het totale volume vruchtwater tussen de halve liter tot een liter. Ook na de bevalling zal de vrouw nog wat vruchtwater verliezen.

Sommige vrouwen gaan zich na de bevalling misselijk voelen, met braakneigingen. Andere ervaren dan weer diarree en gasophoping in de darmen. De controle over de blaas of darmen kan net na de bevalling ook verminderd zijn, met gekende gevolgen.

De zwangerschap is een wonderbaarlijke tijd met tal van veranderingen. De bevalling is dit eveneens, maar de grootste verandering treedt op wanneer de eerste krijs van de baby wordt gehoord. Indien er vragen zijn over wat dan ook, moet men deze zondermeer stellen aan de behandelende arts. Er bestaan geen domme vragen en de arts is specialist terzake. Vragen staat vrij. Lees ook onze pagina over 'Zwangerschapsvragen' en 'Zwangerschap en spataders'.