Header image  
Zwangerschap: Zwanger maand 1
 
line decor
 

 
 
 


   

Zwanger maand 1

 

Na een weekje over tijd, worden de meeste vrouwen stilaan zeer zenuwachtig. Er beginnen allerlei vreemde ongemakken op te treden: bepaalde geuren maken je misselijk, je lichaam reageert gewoon anders dan gewoon...

Van alle uiterlijke kenmerken is het uitblijven van de regels het meest zekere voorteken. Toch zijn er nog andere 'weggevers':
-) Misselijkheid
-) Moe, moe, moe en men geraakt niet 'bijgeslapen'
-) Reukzin verandert/wordt beter en bepaalde geuren wekken kokhalzen op
-) Eetlust verdwijnt of wordt juist enorm groot

De meeste vrouwen ondernemen rond deze periode hun eerste (en vaak niet laatste) zwangerschaptest om dat zo gewenste streepje of 'plusje' te zien. Als het zover is, worden vaak meerdere 'herhaaltesten' gedaan om zeker te zijn...


Als de test positief is, is het kwestie om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij een gyneacoloog, om de zwangerschap ook via een professional te laten vaststellen, met behulp van een Echografie. Alle vragen die rijzen, zeker bij een eerste zwangerschap, kan het koppel dan ook stellen aan deze arts.
Zaken zoals het innemen van extra vitamines, moeten altijd op aangeven en voorschrijven van de gyneacoloog gebeuren, want zoals bij zoveel zaken schaadt overdaad.

Wat betreft de baby zelf, is de eerste maand enorm belangrijk, omdat hij nu al 10000x groter is dan het oorspronkelijke eitje dat bevrucht werd. Het kleine bolletje gaat zich in de loop van die eerste maand gaat zich langzaam uitstrekken en meer detailleren richting voetjes, terwijl aan de andere kant het hoofdje stilaan gevormd wordt. Het hartje begint rond deze periode te kloppen. Het juiste tijdstip is natuurlijk afhankelijk van de ontwikkeling van de baby.

Op praktisch vlak, waarbij dit eigenlijk al in orde zou moeten zijn, bekijk of je in orde bent met het ziekenfonds, zodanig dat de verhoogde doktersfrequentie geen financiële aderlating worden. Het ziekenfonds staat immers in voor tal van zaken:
-) (gedeeltelijke)terugbetaling dokterskosten
-) (gedeeltelijke)terugbetaling bij eventuele voorbereiding(skosten) op de bevalling
-) (gedeeltelijke) terugbetaling bevalling, kraamhulp,...
-) betaling bevallingsverlof
Lees ook onze pagina over 'sporten tijdens de bevalling' en 'prenataal onderzoek'.