Header image  
Zwangerschap: Zwangerschapstest
 
line decor
 

 
 
 


   

Zwangerschapstest

 

Een vrouw voelt vaak instinctmatig aan dat ze zwanger is. Toch wil ze zekerheid en er zijn verschillende manieren om te achterhalen of het zover is. De zwangerschapstests die men onder andere bij de apotheker of reformwinkels kan kopen, detecteren het zwangerschapshormoon hCG in de urine. Dit hormoon zorgt dat de prille zwangerschap in stand blijft en wordt afgescheiden door het bevruchte eitje dat zich in de baarmoederwand nestelt. Men doet de test best met een staaltje ochtendurine, omdat daarin een hogere concentratie hormonen zit. Na een paar minuten is het resultaat bekend.

 

Vanaf wanneer?

Men kan de test doen vanaf de eerste dag van het uitblijven van de menstruatie. Sommige, gevoeligere tests kunnen tot drie dagen voor de voorziene menstruatieperiode worden uitgevoerd. Het hCG niveau piekt tussen de 7de en de 12de week, en neemt daarna opnieuw af, wat ook het geleidelijke wegvallen van ochtendmisselijkheid verklaart.

Is de HCG-test betrouwbaar?

Zwangerschapstests zijn voor 99% betrouwbaar. Hou er wel rekening mee dat sommige medicijnen die de vruchtbaarheid stimuleren, het hormoon hCG bevatten en het resultaat dus kunnen beïnvloeden. Als de test negatief is, kan men alsnog toch zwanger zijn. In dat geval is het mogelijk dat de test te vroeg is uitgevoerd en dat de hCG waarden nog te laag zijn om te gedetecteerd te kunnen worden. Het is dus best om niet teveel op voorhand te drinken, anders gaat de urine sterk verdund worden en de prille HCG-waarde nog moeilijker te detecteren zijn voor de HCG-test. Mocht men toch nog twijfelen aan de betrouwbaarheid van de zwangerschapstest, kan men een bloedtest bij de huisarts laten afnemen. Deze zijn voor 100% betrouwbaar.