Header image  
Zwangerschap: Zwangerschapkwaaltjes
 
line decor
 

 
 
 


   

Zwangerschapskwaaltjes

 

Extreme moeheid

Vrouwen moeten hier gewoon toe aan geven, het is normaal. Er gebeurt in de eerste drie maanden vanalles in het vrouwenlichaam en men moet de signalen van het lichaam volgen.
Ook een ijzertekort kan aan de basis van de moeheid liggen. Ga langs bij de huisarts indien u zich zorgen maakt.

Ochtendmisselijkheid

Dit komt het meeste voor. Zeker in de eerste drie maanden heeft bijna 75% van de vrouwen er last van. Men kan dit voorkomen door iets te eten alvorens op te staan. Probeer ook de hele dag door kleine porties te eten en dit best vetarm.

 

Zwangerschapsmasker of puistjes

De zwangerschapshormonen spelen in die eerste maanden hoog op. Vrouwen gaan hierdoor meestal in het gezicht een of ander vorm van acné krijgen. Probeer de huid goed te reinigen en te verzorgen. Probeer zo neutraal mogelijke producten te gebruiken, dus zonder parfumtoevoegingen. Probeer ook de volle zon en zonnebank te vermijden, zeker indien u last heeft van bruine plekken in het gezicht. Probeer in dat geval een lichte zonnecrème te gebruiken en eventueel een zonnehoed op te zetten.

Bekkenpijn

Doordat de gewrichtsbanden en het kraakbeen verslappen, kan men pijn krijgen in de onderrug. Probeer ’s nachts draaibewegingen met het bekken te vermijden. Dit kan men tegengaan door een kussen tussen de knieën te plaatsen. De bekkenbodemspieren versterken kan ook nuttig zijn. Ga hiervoor op een stoel zitten en leun met de ellebogen op de knieën. Span dan de bekkenbodemspieren aan, zonder de billen dicht te knijpen of je adem in te houden of je buik in te trekken. Laat deze weer los en herhaal een paar keer. Bij mogelijke problemen, ga trouwens steeds naar uw gynaecoloog.

Opkomend maagzuur

Ook de kringspier tussen de slokdarm en de maag verslapt. Hierdoor kan er dus maagsap in de slokdarm terechtkomen. Ontzie de maag zoveel mogelijk. Probeer rechtop te zitten, eet kleine porties en drink zo weinig mogelijk koffie of sinaasappelsap. Buig door de knieën als men iets wil oppakken en bij last ’s nachts gebruik een extra hoofdkussen.

Obstipatie/Aambeien

Het hormoon progesteron werkt verslappend op de spieren. Ook de spieren in de darmwand hebben hier last van. Dit kan aanleiding geven tot verstopping. Probeer zo goed mogelijk te drinken en eet vezelrijk. Ook op het toilet moet ruimschoots de tijd genomen worden. Te hard persen levert gegarandeerd aambeien op. Indien dit reeds het geval is, gebruik dan aambeienzalf.

 

Bloedend tandvlees

Bij ongeveer de helft van de zwangere vrouwen komt dit voor. De tanden en kiezen komen losser te zitten. Ook het tandvlees zwelt op en wordt gevoeliger. Doordat er sowieso bacteriën in de tandplak zitten en deze dieper kan doordringen door het lossere tandvlees, kunnen er ontstekingen aan de tandwortel tot zelfs tandbeen optreden. Hou daarom het gebit goed schoon en poets tanden, tandvlees en tong regelmatig met een zachte tandenborstel en fluorhoudende tandpasta. Probeer ook goed te flossen. Indien men veel overgeeft, is het essentieel om onmiddellijk erna de tanden goed te poetsen. Het maagzuur tast immers het glazuur onherroepelijk aan. Bezoek de tandarts in de zwangerschapsperiode meer.

Spataderen/kramp

De wanden van de bloedvaten verslappen onder invloed van de hormonen. Dit zorgt enerzijds voor een zwakkere wand en een vertraagde afvoer van bloed. Hierdoor kunnen spataders ontstaan. De stimulatie van de bloedcirculatie is dus essentieel. Veel beweging is belangrijk en probeer bij een zittend beroep rondjes te draaien met de voeten. Let er ook op om niet teveel en te lang met de benen over elkaar te zitten.

Zwangerschapsstriemen of striae

De kleine blauwe/roze streepjes op borst, buik of billen zijn scheurtjes in het bindweefsel. Smeer deze plekken goed in met een verzorgende olie. Deze streepjes kan men na de zwangerschap verminderen met een littekencrème, maar helemaal volledig gaan ze nooit meer verdwijnen.

Slapeloosheid

Vrouwen hebben vaak moeite om de nacht door te slapen. Vanaf de zevende maand, zodra de zwangere vrouw gaat slapen, gaat de baby vaak bewegen. Dit kan de nachtrust verstoren. Ook gaat de vrouw vaak piekeren en dit ten koste van haar nachtrust. Probeer zo goed mogelijk problemen te bespreken met de partner en deze in een dagboekje bij te houden. Een lauwe douche voor het slapen en zachte muziek tijdens het inslapen doen vaak wonderen.