Header image  
Nieuwgeborenen: Wiegendood
 
line decor
 

 
 
 


   

Wiegendood

 

Wiegendood is een uiterst angstaanjagend fenomeen waarbij baby’s zonder voorafgaande waarschuwing overlijden in hun slaap. Het is dan één van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen onder de één jaar. De ziekte blijft ondanks jarenlang onderzoek zéér onvoorspellend, maar toch zijn er enige stappen die men kan nemen om het risico op zijn minst te beperken.

De meeste overlijdens aan dit fenomeen gebeuren tussen de leeftijd van twee en vier maanden en het risico is hoger bij koud weer. Jongens hebben een hogere risico op overlijden hierdoor dan meisjes.

Terwijl bij de meeste ziektes de aanwezigheid van de ziekte door diens symptomen wordt gediagnosticeerd, is dit bij wiegendood door het ontbreken van uiterlijke tekens uiterst moeilijk. Meestal kan men pas na het overlijden van het kind en het overlopen van diens medische geschiedenis tot een (te late) diagnose van wiegendood komen.

 

De potentiële risicofactoren op wiegendood zijn onder andere:

*) Roken, drinken of drugsgebruik tijdens de zwangerschap
*) Slechte prenatale zorg
*) Blootstelling aan rook na de geboorte
*) Oververhitting van het kind door teveel en dus te warm  beddegoed
*) Vroeggeboorte en te laag geboortegewicht
*) Het slapen op de buik

Men heeft uit onderzoek kunnen aantonen dat het slapen op de buik het grootste risico inhoudt op wiegendood. Men vermoedt dat het slapen op de buik druk uitoefent op de kaak en dat door deze positie de luchtweg ietwat wordt belemmerd. Ook heeft men het vermoeden dat het kind hierdoor een gedeelte van zijn uitgeademde lucht terug gaat inademen. Hierdoor gaat de zuurstofopname door het kind verminderen en gaat koolstofdioxide in het lichaam verhogen. Uiteindelijk gaat deze balans volledig doorslaan richting koolstofdioxide en gaat het kind door gebrek aan zuurstof overlijden.

Er is ook een vermoeden dat kinderen die overlijden aan wiegendood een afwijking hebben in het deel van de hersenen dat de ademhaling tijdens de slaap controleert. Wanneer een baby tijdens het slapen onvoldoende zuurstofrijke lucht inademt, moet dit gedeelte van de hersenen de baby doen ontwaken en doen huilen. Wanneer dit mechanisme niet goed werkt, heeft de baby een verhoogd risico op wiegendood.

 

De ideale slaappositie

Men raadt aan om de kinderen op hun rug te slapen te leggen.  Veel ouders en grootouders vrezen echter deze positie omdat de baby wellicht zou kunnen stikken in zijn eigen braaksel.
Uit onderzoek blijkt dat er evenwel geen verhoogd risico op verstikking is voor gezonde zuigelingen die slapen op hun rug. Veel ouders stellen dat het liggen op de rug afvlakking van het achterhoofd tot gevolg heeft, maar door de baby veelvuldig op zijn buik te leggen overdag en hierdoor de positie constant te veranderen, kan dit fenomeen vermeden worden bij rugligging. Mocht er toch sprake zijn van schedelscheefgroei, zal de behandelende kinderarts advies en een behandeling geven.

De consultatie van een kinderarts bij het verlaten van de kraamafdeling is essentieel voor de ouders. Hij zal de juiste slaappositie voor het kind geven, want er zijn sommige baby’s die omwille van afwijkingen aan hun luchtwegen toch op de buik gelegd moeten worden. Enkel een arts kan deze beoordeling maken. Volg dan ook zijn aanwijzingen op.

Wanneer baby’s vier tot zeven maanden oud zijn, kunnen ze zichzelf zijdelings laten rollen en gaan vanaf die leeftijd hun eigen slaappositie aannemen. Vanaf die leeftijd moet u hen zelf deze keuze laten maken.

Tips om wiegendood te verminderen:

*) Rugpositie tijdens het slapen
*) Een stevige matras gebruiken (geen kussen, geen zachte matrassen, schapenvacht,…)
*) Kamertemperatuur niet te hoog (moet comfortabel zijn voor een volwassene in een tshirt)
*) Vermijd ‘herademen’ door geen pluche beren, dekens, dekbedden of kussens te gebruiken in de buurt van de baby.
*) Niet roken, drinken of drugsgebruiken (ook niet passief) tijdens de zwangerschap
*) Borstvoeding geven, dat een verminderd risico geeft op wiegendood (Reden hiervoor is nog niet duidelijk)
*) Zorg voor voldoende periodieke baby-onderzoeken door de kinderarts

Tot slot is het geen slecht idee om de eerste maanden de babywieg op de kamer van de ouders te zetten. Dit zou een verminderd risico op wiegendood geven. Lees ook onze pagina over 'Beddengoed'.