Header image  
Zwangerschap: Onder water bevallen
 
line decor
 

 
 
 


   

Onder water bevallen

 

 


Onder water bevallen is in opmars. Er zijn veel ziekenhuizen die deze mogelijkheid aan de zwangere vrouw aanbieden. Toch gaat men bij een eerste bevalling meestal opteren om een klassieke bevalling. De meeste gynaecologen adviseren dit ook. Bij een tweede bevalling gaan sommige vrouwen dan opteren voor onderwaterbevallen.  De zwangere vrouw heeft bij deze methode minder last en pijn van de weeën. Het lauwwarme water heeft een ontspannende werking. De huid en het perineumweefsel (weefsel tussen vagina en anus) worden zacht en soepel en alles gaat dus een stuk gemakkelijker.

Ook voor de baby is een onderwaterbevalling beter. Het trauma van de geboorte is minder omdat de overgang vanuit moeders’ buik naar de grote wereld minder bruusk is. De baby zal niet verdrinken omdat hij/zij nog steeds via de navelstreng voorzien wordt van zuurstof. Bij iedere bevalling van dit type staat normaliter een gynaecoloog en een vroedvrouw paraat.  De hoofdtaak is om de arbeid goed op te volgen en de moeder in spe goed te begeleiden.

Toch zal een onderwaterbevalling niet vanzelf gaan. Er moet een goede voorbereiding aan voorafgaan en dit voor zowel mama als toekomstige papa. Daarom dat men aanraadt om zeker aan prenatale oefeningen (in groepsverband) te doen. Wanneer de moeder tijdens de bevalling toch wil opteren voor een epidurale verdoving, zal de bevalling moeten verder gezet worden via de klassieke methode. Een epidurale verdoving en onderwaterbevallen gaan immers niet samen. Ook wanneer er mogelijk complicaties verwacht worden door de gynaecoloog, gaat deze het onderwaterbevallen afraden. Ingrijpen is immers een stuk moeilijker bij deze methode van bevallen. Het is dus essentieel om zich op voorhand goed te bevragen bij de gynaecoloog. Zie ook onze pagina over 'Thuisbevalling'.