Header image  
Nieuwgeborenen: Luieruitslag
 
line decor
 

 
 
 


   

Luieruitslag

Luieruitslag is een vaak voorkomende infectie die ertoe leidt dat de huid van de baby roodachtig en/of schilferig uitzien en voor de baby pijnlijk aanvoelt. In de meeste gevallen komt dit doordat de luiers te strak zitten of dat het kind te lang met vuile luiers zit. Ook een reactie op bepaalde wasmiddelen, luiers of babydoekjes kan de oorzaak zijn.

Luieruitslag kan efficiënt behandeld worden door de luier vaak te controleren en deze zo snel als mogelijk te vervangen indien het kind zich bevuild heeft. Een Zinkoxide zalf of crème zal de geïrriteerde huid snel verzachten en het tevens tegen vochtigheid beschermen.

 

Wanneer de uitslag langer dan drie dagen duurt, zelfs indien u de luierverversing heeft opgedreven, kan het veroorzaakt zijn door een schimmelinfectie. U kunt dit herkennen doordat aan de rand van de uitslag ook kleine rode plekjes zijn. Het begint meestal in de vouwen van de huid en spreidt zich zo uit richting de voor-en achterkant van de baby. Met behulp van antischimmel crèmes, voorgeschreven door uw huis-of kinderarts kan de schimmelinfectie snel bestreden worden.

Preventie

De beste manier om deze uitslag te vermijden is om de huid van de baby zo droog en zuiver als mogelijk te houden. Op die manier krijgen de urine of fecaliën niet de kans om de huid te irriteren. Het plastiek dat ervoor zorgt dat de luiers niet kunnen lekken, verhindert ook een goede luchtcirculatie, waardoor een ideale vochtige omgeving ontstaat waar uitslag en schimmels uitstekend kunnen gedijen.

 

Enige tips:

*) Ververs uw kind zo snel mogelijk bij natte of vuile luiers.
*) Bevochtig tijdens het verversen het achterwerk met lauw water en zorg dat de huid goed afgedroogd wordt alvorens een nieuwe luier aan te brengen
*) Indien u wasbare/katoenen luiers gebruikt, spoel ze na het wassen meermaals af met water om elke zeeprest of detergent te verwijderen, alvorens deze te laten drogen. Gebruik ook best geen wasverzachters, omdat deze de huid kunnen irriteren.

Behandeling:

Bij de juiste behandeling zal luieruitslag meestal binnen de twee tot drie dagen weggaan. Indien het onverhoopt toch blijft duren, moet u bij een huisarts langsgaan om te zien of er een schimmelinfectie aanwezig is. Met de aangepaste behandeling zal de luieruitslag dan snel verdwijnen.