Header image  
Zwangerschap: Keizersnede
 
line decor
 

 
 
 


   

Keizersnede

 

Wanneer een keizersnede?

Wanneer een gewone bevalling onmogelijk is of te gevaarlijk voor moeder of kind, wordt dus een keizersnede toegepast. Meestal wordt ertoe overgaan bij een normale bevalling, wanneer er een acuut zuurstofgebrek bij het kind dreigt. Het kan immers gebeuren dat bij de normale bevalling de uitdrijving van het kind stokt en de gynaecoloog op een bepaald ogenblik beoordeelt dat de normale bevalling te lang duurt en er dus in belang van moeder en kind snel ingegrepen moet worden, via een keizersnede dus. Andere redenen voor een keizersnede:

 

*) Baby in nood (gezien via oa hartmonitoring)
*) Ontsluiting stopt of schiet niet op
*) Stuitligging (voetjes naar onder gericht)
*) Hoofdje te groot (De gynaecoloog beoordeelt dit tijdens de echografieën gedurende de zwangerschap, maw de moeder weet op voorhand dat een keizersnede noodzakelijk zal zijn.)
*) Placenta komt te vroeg los
*) Bekken van de mama is te nauw (Wordt ook op voorhand beoordeeld.)
*) Bekkenbodemspieren zijn beschadigd.

Uitvoering:

Bij een spoedkeizersnede (ongeplande keizersnede) wordt de mama volledig onder narcose gebracht. Hierdoor is de binding tussen mama en baby in eerste instantie weggevallen en heeft de moeder ook tijd nodig om bij te komen van de narcose. Sommige vrouwen vinden dan ook dat de vreugde van de bevalling hen wat ontnomen is.

Een geplande keizersnede (Hoofdje van kind te groot, bekken van mama te nauw)  wordt uitgevoerd met een epidurale verdoving. Hierbij wordt enkel het onderlichaam verdoofd met als groot voordeel dat de moeder nu wel de geboorte kan meemaken en de baby meteen ziet en kan vasthouden. De binding tussen moeder en kind kan dus onmiddellijk gemaakt worden.

Een keizersnede wordt gemaakt via een ‘bikinisnede’ van een 10 tot 15 tal centimeter net boven het schaambeen. Het krijgt deze naam omdat de locatie van de snede net boven de (schaam)haargrens is en dus niet/nauwelijks zichtbaar is bij het dragen van een bikini. Vroeger werd de incisie verticaal gemaakt tussen navel en schaamhaar. Het spreekt voor zich dat hierbij het litteken wel zichtbaar is. Daarom dat men nu bijna uitsluitend de bikinisnede toepast.

 

Nadeel en herstel:

Het grote nadeel is dat veel vrouwen de euforie van een succesvolle bevalling missen en dus vinden dat de band met het kind in het begin niet zo hecht is. Dit is zeker zo bij spoedkeizersnedes en minder bij een geplande keizersnede. Men heeft bij een spoedkeizersnede immers geen mogelijkheid gehad om dit te verwerken omdat er zo snel gewerkt moet worden en daarnaast moet men na zulke ingreep ook lichamelijk meer herstellen.

Na een keizersnede worden de bloeddruk, de polsslag, het bloedverlies en de hoeveelheid urine regelmatig gecontroleerd. Via het infuus krijgt men vocht toegediend. Bij een ruggenprik heeft men de eerste uren na de operatie nog geen controle over de benen. De blaaskatheter die de urine afvoert, geeft soms een onaangenaam gevoel. Deze wordt in de meeste gevallen na een dagje verwijderd.

Soms wordt tijdens de operatie een wonddrain aangebracht. Dit is een slangetje waarlangs overtollig bloed kan weglopen. Ook dit afvoerbuisje wordt na enkele dagen verwijderd. Om trombose te voorkomen, krijgt men vaak 1 keer per dag een injectie in de buik met een bloedverdunnend middel.

De eerste dagen is de moeder dus nog slap en duizelig bij het opstaan. Dit wordt geleidelijk beter. De darmen beginnen binnen een tweetal dagen terug te werken, waarbij de moeder een opgezet gevoel heeft en krampen ondervindt. De dag na de operatie begint de moeder, afhankelijk van eventuele misselijkheid, terug te eten. Constipatie behoort ook tot de eventuele klachten en is terug te brengen tot de darmen die even inactief zijn geweest.

Het herstel houdt ook pijn van naweeën en pijn rond het litteken in. De arts gebruikt hechtingen die vanzelf oplossen, waardor er niets weggehaald moet worden. Dit is het geval bij de inwendige hechtingen. Andere hechtingen of nietjes worden meestal na een week verwijderd.