Header image  
Nieuwgeborenen: Introductie van de baby aan het huisdier
 
line decor
 

 
 
 


   

Introductie van de baby aan het huisdier.

 

Uw kat zal uw kind niet verstikken in zijn wieg. Deze mythe dateert terug tot de tijden van de heksenjacht, toen de kindersterfte hoog was en de hygiënestandaard laag. Er was toen wel altijd iemand die zich kon herinneren dat er een kat in de geburen was. Het ondervoedde dier zal waarschijnlijk aangetrokken zijn door de geur van melk bij het wiegje. Een kat kan onmogelijk de mond en neus van een kind volledig afsluiten en aldus het verstikken.

Het is daarentegen essentieel dat u bepaalde ongewenste reacties van uw huisdier naar de baby probeert te anticiperen. Als u nog geen kinderen had en het huisdier het ‘baby’tje’ in  huis was, dan kan het dus jaloers gaan reageren op de nieuwkomer. Het huisdier zal zich evenwel snel aanpassen en net zoveel van het kind als van u gaan houden. U kunt deze aanvaarding versnellen door de tips op deze pagina toe te passen.

In eerste instantie is het goed om een hond gehoorzaamheidstraining te laten volgen. Zeker in geval van een hond die niet luistert naar commando’s is het zéér voornaam hiermee te starten.
Versnel de aanvaarding ook door bijvoorbeeld iets van de baby mee te nemen uit het ziekenhuis. Denken we bijvoorbeeld aan een handdoek of een dekentje waar de baby op gelegen heeft. Door blootgesteld te worden aan de geur, kan het dier er gewoon aan worden. Wanneer u uiteindelijk thuiskomt met de baby, probeer dan ook in het begin wat extra tijd met het huisdier door te brengen. Het komt eigenlijk op hetzelfde neer als bij een ouder kind, waar u wat tijd in moet steken, om bij hem of haar uw liefde bevestigt te zien.

Het is uitermate belangrijk om de dieren uit de buurt van de wieg te houden. Wanneer u uw huisdier niet van de wieg kunt houden, dan moet u de deur naar de babykamer zien te blokkeren met een hekje. U kunt dezelfde veiligheidshekjes gebruiken die het kind later behoeden van trapvalpartijen en kamers waar ze niet binnenmogen. Als dit niet werkt en dit zal hoogstwaarschijnlijk het geval zijn bij katten, kunt u de proberen een soort vliegenraamdeur te maken. Hierdoor kunt u in de kamer kijken, maar kan er toch geen huisdier bij.

 

Baby-allergiën.

De situatie waarbij het huisdier zich niet aanpast aan de nieuweling en moet verwijderd worden, is klein. De situatie waarbij een kind evenwel een allergische reactie ontwikkeld ten opzichte van het huisdier, is daarentegen niet klein. Één kind op vijf gaat immers allergische reacties ontwikkelen tegen bepaalde substanties. Allergische reacties zijn vaak genetisch bepaald, dus als uzelf allergisch voor iets bent, zal uw kind wellicht ook vroeg of laat een allergie ontwikkelen. U kunt bijvoorbeeld allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen of plantenpollen, maar niet ten opzichte van dieren. Uw kind kan uw genetische allergie-aanleg erven, maar kan bijvoorbeeld wel reageren ten opzichte van dieren.

Een allergische reactie ten opzichte van een huisdier vertoont gelijkenissen met hooikoorts. In eerste instantie denkt u wellicht aan een verkoudheid: jeukende neus, lopende ogen en neus, een algemeen bedruktheid in het voorhoofd en eventueel een piepende ademhaling. Indien u vermoedt dat er een allergie in het spel is, moet u uw dokter consulteren. Indien er niets gedaan wordt, kunnen de symptomen aanleiding geven tot slapeloosheid, eetlustverlies, ontsteking (oren, ogen, neus, sinussen, keel,…) en zelfs een longontsteking. Wanneer een allergie ten opzichte van het huisdier wordt vastgesteld, moet u jammer genoeg het dier verwijderen uit uw huis. Allergiën worden ook vaak ontgroeid, dus het kan zijn dat uw kind op latere leeftijd wel kan gaan genieten van een huisdier, alleen op dit moment dus niet.

Let er ook op dat bepaalde plagen van huisdier op de mens kunnen worden overgebracht. Denken we aan vlooien of teken bijvoorbeeld. Hou uw huisdier dus zuiver en insectenvrij. Was uw handen goed wanneer u uw huisdier heeft vastgehad of geaaid. Indien u vermoedt dat uw huisdier ziek is, ga naar de dierenarts.

Indien u een goede voorbereiding neemt en het huisdier de tijd geeft zich aan te passen aan het kleine schreeuwertje in huis, is er meer dan goede kans dat het huisdier enorm gaat houden van de baby. Maar verlies nooit uit het oog dat het dieren blijven en defensief kunnen reageren naar uw baby toe. Een huisdier en een baby of klein kind moeten nooit onbeheerd in één kamer blijven. De baby kan trekken aan de staart en het huisdier kan reageren, met alle mogelijke gevolgen vandien. Lees ook onze pagina's over 'de dood van een huisdier' en 'Veiligheid en een huisdier'.