Header image  
Zwangerschap: Bevallingsvoortekenen
 
line decor
 

 
 
 


   

Bevallingsvoortekenen

 

 

Negen maanden zwangerschap duurt ontzettend lang, vooral als je ervoor staat. Toch komt de bevallingsdatum, vooral in het laatste gedeelte, snel dichterbij. Wanneer weet een zwangere vrouw nu wanneer de bevalling zich aandient, met andere woorden welke voortekenen krijgt men?

Vóór de bevalling zich aandient, is het vrouwelijke lichaam met een aantal veranderingen bezig. De meeste vrouwen bevallen trouwens op een tijdstip voor of na de uitgerekende datum.

*) Het indalen van de baby:
Bij het indalen gaat het onderste gedeelte van de baarmoeder groter worden en verweken. Hierdoor zal het hoofdje van de baby, indien hij niet in stuitligging ligt, zakken in het bekken. De juiste positie van de baby wordt in de laatste weken frequent door de gynaecoloog gecheckt! Door het indalen komt er opeens meer plaats vrij in de buik van de vrouw, waardoor deze opeens een stuk beter kan ademen en minder oprispingen krijgt (na het eten). Het indalen bij een eerste baby gebeurt een viertal tot tweetal weken voor de geboorte. Bij een volgende baby is dit vaak korter bij de bevallingsdag.

*) Frequenter naar het toilet:
Er komt door het indalen een verhoogde druk op de blaas en darmen, waardoor de zwangere vrouw meer naar het toilet moet. Deze druk kan men verlichten door op de linkerzij te liggen. Ook kan de zwangere vrouw last krijgen van platte stoelgang en dat een indicatie kan zijn voor de naderende bevalling.

 *) Oefenweeën
Zoals het woord zegt, zijn oefenweeën bedoeld om de baarmoedermond te verweken en dunner te maken. Deze voorweeën kunnen pijn zijn, maar kunnen verlicht worden door te gaan liggen. Zie onze pagina over weeën voor meer informatie. 

 

*) Nestdrang
In het laatste gedeelte van de zwangerschap gaan veel zwangere vrouwen een enorme neiging voelen om alles op te ruimen en te kuisen. Deze nestdrang komt voort uit het moederinstinct, dat aanvoelt dat de baby eraan komt! De zwangere vrouw moet proberen om hierin niet te overdrijven, omdat dit veel energie kost. Deze energie kan beter gebruikt worden voor de bevalling. De partner kan hierin een ontlastende rol spelen!

*) Vaginale afscheiding
Doordat de baarmoedermond verweekt, kan de vrouw meer last krijgen van vaginale afscheiding. De afscheiding ziet eruit als eiwit en kan een roze kleur vertonen. Wanneer de afscheiding geel of schuimig wordt, moet men zo snel mogelijk een arts contacteren!

*) De slijmprop
Bij het loskomen van de prop verliest de zwangere vrouw wat bruinig slijm, vaak gepaard met wat meer afscheiding. Het verliezen van de slijmprop is een duidelijk voorteken, maar toch kan het nog een tijdje duren eer de bevalling volledig doorzet. Niet alle vrouwen merken trouwens dat ze deze slijmprop verliezen.

*) Het breken van de vliezen.
De vruchtwaterzak scheurt als het ware. Men moet zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaan of de vroedvrouw contacteren (bij een gewenste thuisbevalling). De bevalling is immers ingezet en de baby zal zich gaan aanbieden. Vanaf dit moment is medische begeleiding essentieel. Over het algemeen krijgt de zwangere vrouw binnen de 24 uur weeën en zet de bevalling zich door. Over de weeën verwijzen we naar onze pagina over weeën. Eens de vruchtwaterzak gebroken is, zal de zwangere vrouw water blijven verliezen tot de baby geboren wordt. Normaal gezien is deze substantie geur – en kleurloos. De verloskundige houdt het vruchtwater nauwgezet in het oog, want dit mag niet gekleurd zijn. Lees ook onze pagina over 'Bevalhouding kiezen' en 'Naar de materniteit'.