Header image  
Zwangerschap: Bevalhouding kiezen
 
line decor
 

 
 
 


   

Bevalhouding kiezen

 

 

Welke bevalhouding u het fijnst vindt, kunt u pas ontdekken tijdens de bevalling zelf. Toch is het interessant om even de verschillende houdingen te overlopen. Voor de bevalling kunt u best geregeld van houding wisselen. Door in beweging te blijven, zal het kind zich makkelijker in de juiste positie kunnen manoeuvreren. Probeer dus te zitten, staan, lopen en liggen af te wisselen. Wanneer de bevalling zich doorzet, kunt u een keuze maken uit verschillende bevalhoudingen:

1) Gehurkte houding: Bij deze houding staat u langs uw bed en bij het opkomen van een wee, zakt u langzaam door de knieën en leunt op de rand van het bed. Als de wee over is, kunt u weer rechtop staan. Door te hurken neemt u een heel natuurlijke houding aan en zal door de zwaartekracht uw perskracht beter zijn. Hierdoor zal de baby sneller geboren kunnen worden. Soms opteert de verloskundige om bij een te snelle geboorte, deze wat af te remmen en u terug in een horizontale positie te leggen. Hierdoor wordt het risico op inscheuren sterk beperkt.

2) Liggend op uw zij: Wanneer u weet aan welke kant de rug van de baby ligt, kunt u op deze zij liggen, zodat het hoofd van de baby onder het schaambeen kan doordraaien. Tijdens het persen kan de verloskundige uw bovenste been optillen, zodat het kind voldoende ruimte heeft om met zijn hoofdje eerst geboren te worden.

3) Liggend op uw rug: Zoals gezegd, ligt u hierbij op uw rug op bed. Tijdens het persen trekt u uw benen op en brengt u uw kin naar uw borstkas (opheffen hoofd). Deze methode is de meest toegepaste, maar bij deze houding zal u wel geen ‘hulp’ krijgen van de zwaartekracht bij het persen. Bij felle rugweeën kunt u in deze houding nog meer pijn krijgen. Bij een te snelle geboorte is dit de meest geschikte bevallingsmethode, omdat het geboorteproces iets wordt afgeremd, daar de zwaartekracht niet meewerkt.

 

4) Zittend op een baarkruk: U zit op een barkruk, waarbij de verloskundige voor u zit en uw partner achter u zit.  Deze houding lijkt fel op de gehurkte houding en kan de zwaartekracht een handje helpen.

5) Op handen en knieën: Wanneer u tijdens de ontsluitingsfase heel veel pijn in de rug en bovenbenen heeft, is deze houding prettiger voor het bevallen. In deze houding zal er minder druk worden uitgeoefend op de rugwervels en het stuitje. De zwaartekracht steekt een handje toe. Als nadeel zal de partner de bevalling goed kunnen volgen, maar zult u zelf niets kunnen zien. Ontspannen in deze houding is ook moeilijk en bij een langere bevalling kunt u krampen krijgen in uw polsen.

6) In het water: In sommige ziekenhuizen kunt u in speciale badkuipen bevallen. Uw spieren ontspannen bij wat warmer water en de pijn wordt er als minder heftig ervaren. Uw weefsels worden doorweekt en gaan elastischer reageren, waardoor het risico op inscheuren vermindert. Het is best om hierover meer informatie te vragen aan uw gyneacoloog. Voor sommige vrouwen die mogelijke complicaties kunnen krijgen bij het bevallen, wordt deze methode afgeraden, omdat de verloskundige door de methode moeilijker (over)zicht hebben over het verloop van de bevalling.

Uiteindelijk moet u in overleg met de gyneacoloog tijdens de bevalling de juiste bevalhouding kiezen. Sommige vrouwen moeten verschillende houdingen overlopen, alvorens de juiste en de, onder deze zware omstandigheden, meest aangename methode uit te kiezen. Lees ook onze pagina over 'Bevallingsvoortekenen'.