Header image  
Nieuwgeborenen: Beddengoed
 
line decor
 

 
 
 


   

Beddengoed

 

 

Veel ouders vragen zich af waar ze op moeten letten bij het opmaken van het bed en de keuze van het beddengoed. De kind moet zo gepositioneerd worden dat zijn voetjes dicht bij het voeteinde liggen en het beddengoed zelf reikt tot aan de schouders.

Rond de matras moet u een molton doen. Een molton is een aan beide zijden geruwd katoenen weefsel, dat gebruikt wordt ter bescherming van een matras. Het bestaat in verschillende varianten zoals in de vorm van een deken (moltondeken) of laken dat bovenop het matras wordt gelegd, of als een hoeslaken. Meestal opteren de meeste ouders voor een hoeslaken. De molton wordt aangewend omdat het veel (lichaams)vocht kan opnemen. In tegenstelling tot het matras, kan een moltondeken bij betrekkelijk hoge temperatuur gewassen worden. Er bestaan ook waterdichte varianten, maar deze worden afgeraden. Rond de molton wordt een onderlaken gedaan. Alles moet mooi strak liggen.

 

Het bedje wordt verder opgemaakt met een bovenlaken en een deken van katoen, wol of synthetisch materiaal. De deken mag ook in een dekbedhoes gestoken worden, maar zorg dat alles zéér goed aan de zijkanten wordt ingestopt. Het is essentieel dat de baby het niet te warm krijgt, want dit verhoogt het risico op wiegendood. Het wordt ten zeerste afgeraden om het kind met een mutsje (baby’s regelen hun lichaamstemperatuur door warmte-afgifte via het hoofd) in bed te leggen, geen (te) dikke lakens/dekens te gebruiken. Lees voor meer informatie onze pagina over 'Kinderbed'.

Verdere tips:

*) Geen bedverkleiner, hoofdbeschermer, kussen gebruiken (kans op verstikkingsgevaar).
*) Men raadt dekbedden af onder de leeftijd van 2 jaar.
*) Niet teveel knuffels in bed.
*) Kamertemperatuur tussen 16°-18°C houden.
*) Stop de dekens en lakens goed in aan de zijkant en voeteneinde.