Header image  
Zwangerschap: Bandenpijn
 
line decor
 

 
 
 


   

Bandenpijn

 

De baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden door ligamenten, ook wel baarmoederbanden genaamd. In het eerste gedeelte van de zwangerschap trekken de banden de baarmoeder omhoog onder invloed van de zwangerschapshormonen. Dit veroorzaakt bandenpijn. Later in de zwangerschap, als de baby groter en dus zwaarder wordt, is er ook veel sprake van bandenpijn.

Wat te doen bij bandenpijn?

Ten eerste is het essentieel om zeker te zijn dat het bandenpijn is. Het is dus belangrijk om dit pijnen tijdens de zwangerschap te bespreken met uw gynaecoloog of huisarts. Als deze inderdaad de diagnose van bandenpijn maakt, kunt u enkele zaken ter verlichting ondernemen:

 

*) Leg een warmwaterkruik op de pijnlijke plaats en neem vooral veel rust!
*) Een ondersteunend pantybroekje dragen, dat steun geeft aan de banden en de baarmoeder. Dit broekje heeft een band om de buik, die de buik en baby ondersteunt en waarom ook de rug ondersteund wordt.
*) Doe specifieke buikspieroefeningen, vraag ernaar bij uw gynaecoloog of huisarts.
*) Probeer erop te letten steeds met rechte rug te lopen. Zeker de onderrug niet laten uitzakken, hou dus uw buikspieren wat aangespannen.
*) Buig niet voorover en zak steeds door uw knieën en hurk om iets op te nemen.

Tot slot willen we benadrukken dat men bij een zwangerschap en bij de minste (nieuwe) pijn altijd de gynaecoloog of huisarts contacteert of consulteert. Bandenpijn tijdens de zwangerschap is volstrekt normaal, maar het is belangrijk om andere problemen met identieke symptomen uit te sluiten. Enkel een medische professional kan dit doen.